Hopp til innhold

Her får skidronninga se portrettet av seg selv

Fra ikoniske portrettmalerier av kongeparet, til hele Norges langrennsdronning. Marit Bjørgen er den første idrettsutøveren som blir en del av Håkon Gullvågs merkverdige kunstverksamling.

En ydmyk og spent langrennsløper møtte oss i verkstedet i Trondheim torsdag. Endelig skulle Marit Bjørgen få se hva Håkon Gullvåg har gjort de siste tre årene.

Isolert i kjelleren har han malt uttallige portretter av kvinnen med flest medaljer i vinter-OL.

– Jeg kjenner jeg blir litt skjelven. Dette er litt mektig, sier hun da hun kommer inn i atelieret.

Håkon Gullvågs portretter av Marit Bjørgen

OVERVELDET: Marit Bjørgen finner nesten ikke ord, når hun ser portrettene som Håkon Gullvåg har jobbet med. Dette helt siden 2018, da hun gjorde sitt siste langrenn for Norge.

Foto: Kari Anne Breivik Eldnes / NRK

Maleriene er en gave til Bjørgen fra TrønderEnergi, som en takk for mange år med tett samarbeid. Og sin harde innsats med ski på beina.

Beste av de beste

Gullvåg er en av Norges største innen samtidskunst, og har malt mange offentlige personer gjennom sine 40 år som kunstner.

Mest kjent er han for sine portretter av regjerende Kong Harald og Dronning Sonja. Dette er første gang han maler en idrettsutøver.

Håkon Gullvåg

PORTRETTØR: Håkon Gullvåg fikk oppdraget i å male skidronninga. Han forteller at han prøvde å få frem hennes sjel ved å fokusere på ansiktet.

Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRK

I ett av maleriene er Bjørgen i skiløypa, ikledd rød, hvit og blå drakt. Slik vi kjenner henne best. Hovedportrettet er derimot noe annerledes.

Hun sitter i en klassisk, eldre lenestol. Gullvåg kaller det ei trone.

– Når jeg skulle portrettere en konge, så valgte jeg en gående konge. Og nå når jeg maler den første atleten, så maler jeg en sittende atlet, forteller han.

– Det skulle vel egentlig ha vært motsatt. Men det handler jo ikke bare om hard trening, men om viljestyrke, åndskraft og konsentrasjon, sier han om portrettet til Bjørgen.

Med 26 VM-medaljer bak seg, la Bjørgen opp i 2018. Gulljenta sa under avdukingen av maleriet at hun hadde den samme følelsen da, som hun alltid hadde før store konkurranser.

– Jeg føler jo at det er en ære, og jeg er stolt over å bli malt av Håkon, forteller hun.

Hvor skal det henge?

Gullvågs malerier av Kongen pryder vegger i Slottet og i Oslo Rådhus. Bjørgen skal derimot ta med portrettet hjem til huset i Holmenkollen.

– Det er stort, men i trappeoppgangen kanskje. Eller så kan jeg ta bort sengegavelen og henge opp bildet istedet, sier hun og ler.