Ski-Norge jakter på miljøvennlig kunstsnø

Kjemikaliene skal vekk når Norges Skiforbund innleder et prosjekt for å produsere mer bærekraftig snø. Stadig mildere vinterklima skaper bekymring i Ski-Norge.

Kunstsnø i Mandal

Kunstsnø produseres for å sikre tilgang på nok snø. Nå skal det tas i bruk ny teknologi for å produsere snø.

Foto: Raymond Andre Martinsen / NRK

Kjemikaliene skal vekk når Norges Skiforbund innleder et prosjekt for å produsere mer bærekraftig snø.

Stadig mildere vinterklima skaper bekymring i Ski-Norge.

– Vi ser at vi mister aktivitet med en gang man må begynne å transportere folk til der snøen er. Derfor er snøsikre helårsanlegg, anlegg du kan bruke hele året, men som er snøsikre om vinteren, viktig for oss. Mange steder holder det ikke med dagens snøteknologi, hvor du helst skal ha fem-seks minusgrader, sier skipresident Erik Røste.

Kunstig snø

Kunstsnø sikrer skiløyper. Nå planlegges det å ta i bruk snøsikre helårsanlegg som kan brukes hele året.

Foto: Rita Kleven/NRK

Prosjektet har fått tittelen Snow for the future (Fremtidens snø). Der skal skiforbundet samarbeide med NTNU, SINTEF, Trondheim kommune og skiskytterforbundet.

– Det å få tilgang på snø der folk bor er et viktig poeng. Vi ser at det blir stadig større og større utfordringer med snø. Kunnskapen om å produsere snø, lagre den og transportere den er problemstillinger vi for noen år tilbake i tid ikke trengte å ha så høyt på agendaen, men nå står den høyt oppe, forsikrer Røste.

– Vi skal ut på en snøturne med våre anleggsfolk, sier skipresidenten.

Seminar i Trondheim

Allerede torsdag er han på internasjonal workshop i Trondheim. Kulturdepartementet har spyttet inn midler til første fase av prosjektet.

– Forskere fra SINTEF og NTNU vil delta. Målet for prosjektet er å utvikle bedre og mer miljøvennlig snøproduksjonsutstyr i varmegrader. Det utstyret finnes i dag, men er både dyrt og lite miljøvennlig, sier Røste.

Kjemikaliebruken skal ned når neste generasjons kunstsnø skal produseres.

– Tror du vi om noen år ser et nærmest snøfritt Holmenkollen?

I Kollen er det investert i nytt snøproduksjonsutstyr. Sist vinter hadde de på tross av lite natursnø, gode forhold gjennom hele vinteren. Utviklingen er ikke positiv når det gjelder
klimaet. Det blir færre ski- og snødager i Norge. Det å sikre snø, er kanskje det aller viktigste som skisporten må jobbe med framover, sier en engasjert president.

Må ha snø der folk bor

Snø, BYafjellet Steinkjer

Gode skiforhold her på Byafjellet i Steinkjer. Men mildere vinterklima og mindre snø skaper bekymring.

Foto: Rita Kleven/NRK

Den tidligere landslagstreneren blir engasjert når han snakker om kulturarven Ski-Norge skal ivareta.

– Vi har to hovedmålsettinger. Det ene er at vi skal være verdens beste skinasjon. Det er vi i nærheten av. Vi skal, og det er like viktig, være en nasjon av skiløpere. Det er en
kulturarv vi forvalter. Det er tradisjon, kultur og historie.

– Skal vi være en nasjon der ski er et naturlig valg for folk på vinterstid, er vi avhengig av snø. Vi er avhengig av snø der folk bor. Hvis det i fremtiden bare er snø på fjellet, og du må sette deg i bilen og kjøre to timer, blir det langt færre som går på ski. Og da er ærekraftig teknologi svært viktig for oss framover, sier Røste.