Hopp til innhold

Ikke fornøyd med sammenslåingen: – På tide å ta Nord-Trøndelag tilbake

Stadig flere sammenslåtte fylker ønsker omkamp. Nå melder også Trøndelag seg på.

Skilt Nord-Trøndelag fylke

Trøndelagsfylkene var først ute med å slå seg sammen. – Fylkespolitikerne gjorde en kardinalfeil da de ikke gikk for en folkeavstemning, sier Trønder-Avisas sjefredaktør.

Foto: Mesta

19 norske fylker ble til 11 – i hvert fall for en stund ... For i Troms og Finnmark, Viken, Innlandet samt Vestfold og Telemark er det mange som vil ha de gamle fylkene tilbake. Men i Trøndelag er vel alt bare fryd og gammen?

Ikke ifølge Trønder-Avisas sjefredaktør Sivert Rossing. I et innlegg på Trønderdebatt nylig, klemmer han til:

– Absolutt ingenting har blitt bedre i gamle Nord-Trøndelag av å slå seg sammen med Sør-Trøndelag. I stedet har mange ting blitt langt verre.

Men fylkesordfører Tore O. Sandvik klemmer tilbake:

Å tegne fylkeskommunale kart, kan man gjøre på julebord i avisredaksjonen. Fylkespolitikken må handle om noe annet.

Sivert Rossing

Sivert Rossing mener Trøndelags politikere ikke står opp for utfordringene i norddelen av fylket.

Foto: Johan Arnt Nesgård

– Politikerne opptrer som saksbehandlere

Trøndelag har vært ett fylke siden 2018. Rossing ønsker nå debatt av to grunner:

1. Regionreformen skulle gi fylkene en rekke nye oppgaver fra Stortinget. Rossing mener det lille som har kommet handler om ren forvaltning, og at innflytelse på samfunnsutviklingen ikke er oppnådd.

2. Han mener den politiske debatten så å si er død, og at godt betalte politikerne i fylket stort sett opptrer som saksbehandlere.

«Hvis Nortura hadde lagt ned skjærelinja og 70 arbeidsplasser i Steinkjer mens Nord-Trøndelag var eget fylke, hadde det gått 20 minutter før en ambisiøs fylkesråd hadde vært på plass med millioner i omstillingsmidler – og med tung politisk støtte for å presse Nortura hardt», skriver Rossing i innlegget, og fortsetter:

«Kollektivtransporten i fylket er nær sammenbrudd. Nordtrønderske distrikter framstår som en brysom parentes når ledelsen i AtB har enorme problemer med å få bussrutene i Trondheim til å bli lønnsomme.»

Ha is i magen og bevar Trøndelag. Veiforbindelsen blir vesentlig bedre de nærmeste 5 åra, og Trønderbanen bygges ut for å forbinde Trondheim og Steinkjer.

Kommentar på Trønderdebatt.no

En ny sang for det sammenslåtte fylket Trøndelag ble en farsott på nett i 2018:

Fylkesordfører: Vanvittig å gå tilbake

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap) svarer slik på Rossings utfordring:

Vi står midt oppe i en dramatisk pandemi. Og vi skal gjennom et krevende grønt skifte. Samtidig opplever vi en energikrise og desperat mangel på arbeidskraft innen en rekke sektorer; helsearbeidere, lærere, fagarbeidere, sjåfører, reiseliv.

Han legger til at Trøndelag har 6000 kilometer fylkesvei som krever opprusting og fornyelse.

At vi politikerne istedet skal vende blikket innover og bruke tid, masse penger og fylkeskommunens ansatte til å reetablere de gamle fylkene, blir vanvittig gitt de utfordringene vi står oppe i.

Tore O. Sandvik, fylkesordfører (Ap) i Trøndelag.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik har ikke mye til overs for redaktørens kritikk.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Rossing må sette seg inn i sakene

Etter sammenslåingen, ble også partiene slått sammen. Rossing spør om det har gitt sterke fylkesparti som løfter gode og viktige saker på vegne av trøndere, og svarer selv til NRK:

– De største profilene i gamle Nord-Trøndelag har alle rømt fylkespolitikken. Vi har ingen heiagjeng for små og mellomstore problemstillinger, i hvert fall nord i Trøndelag. Eksempelvis begynner saken om skoleskyss å bli et sorgens kapittel for fylkeskommunen.

Sandvik gjentar at de har store både utfordringer og muligheter i Trøndelag, men at ingen av dem handler om å gjeninnføre de gamle fylkeskommunene.

Om Sivert Rossing hadde tatt seg tid til å sette seg inn i sakene som behandles på fylkestinget og innimellom fulgt med på debattene, hadde han hatt mer enn nok å skrive om.

Feil å ikke gå for folkeavstemning

Tror du Trøndelag vil bli delt opp igjen, Sivert Rossing?

– Jeg trodde tidligere at det ikke ville gjøre det. Men så har det oppstått en diskusjon også i Vestfold og Telemark, der et flertall av folket ønsker oppløsning. Og i Innlandet har fylkestinget vedtatt å gå for folkeavstemning.

Rossing tror det sitter langt inne i Trøndelag. Men synes det er veldig rart at vi ikke har en debatt om hvordan det har blitt.

– Fylkespolitikerne gjorde en kardinalfeil da de ikke gikk for en folkeavstemning. Hadde de gjort det, ville legitimiteten vært større.

Håper det blir en mulighet til å si sin mening i en folkeavstemning!

Kommentar på Trønderdebatt.no

Rossing sier han har fått mange tilbakemeldinger etter sin kommentar i Trønderdebatt – både fra de som er enige og de som er uenige.

– Jeg håper det engasjementet kan bli med videre i en diskusjon om hva vi skal med Trøndelag fylkeskommune.

Tvangssammenslåtte kommuner og fylker kan søke regjeringen om deling innen 1. mars 2022.