Hopp til innhold

Reiser til Nordpolen for å forske på isen

Runa Skarbø (28), fra Oslo, er doktorgradsstipendiat ved NTNU. Nå skal hun reise til Arktis for å finne ut hvordan skip bedre kan takle møtet med den lunefulle isen.

Arktis

Dette blir Runa Skrabøs hjem de neste seks ukene.

Foto: Runa Skarbø / Privat

Om skipet beveger seg ut av posisjon under forskningsoperasjonen kan dette bli kritisk for utstyr, miljø og mannskap. Skarbø skal derfor samle inn informasjon om retningen isen driver i, og i hvilken hastighet.

– Dette er viktig fordi isen kan forskyve båten med ganske store krefter, om man ikke er forberedt på at den kommer. Hvis man derimot vet hvor fort isen kommer og hvor tykk den er kan man motvirke at man blir flyttet, sier Skarbø.

Runa Skarbø

Runa må være forberedt på høye kuldegrader i Arktis

Foto: Privat

Det man kan gjøre er å bruke isbrytere som kjører i mønster på isen rundt skipet og deler den opp.

– Dermed blir isen litt mer som slush, og treffer ikke skipet like kraftig, sier hun.

Per i dag er det erfaring og intuisjon som avgjør hvordan man styrer isbryternes bevegelser. Skarbø håper at informasjonen hun samler inn kan gi grunnlag for en software som kan hjelpe med å forutsi isens bevegelser, noe som kan gjøre operasjonen tryggere. Det var maritime.no som først omtalte saken.

Kjenne isen under beina

Det er canadiske myndigheter og det svenske Polarforskningsinstituttet som arrangerer forskningstoktet Arctic Ocean 2016, og det var gode kontakter som skaffet Skarbø og to andre forskere fra NTNU en plass på skipet.

Oden

Dette er isbryteren Runa skal seile med i Arktis.

Foto: Runa Skarbø / Privat

– Veilederen min og prosjektet jeg er en del av, SAMCoT, har lenge hatt et godt samarbeid med instituttet i Sverige, også var det tilfeldigvis noen ledige plasser på denne ekspedisjonen. Dermed fikk jeg mulighet til dette, sier hun.

Nå gleder hun seg til å se det eksotiske Arktis med egne øyne.

– Jeg har ikke vært i Polhavet før, så jeg tror det blir veldig spennende for meg både personlig og faglig. Det er litt abstrakt å forske på sjøis i Arktis fra et kontor i Trondheim, nå får jeg endelig sjansen til å kjenne isen under beina, og se hvordan skipet oppfører seg i isen.

Mangler ikke fritidsaktiviteter

Skipet hun reiser med er den svenske isbryteren Oden. Båten er 108 meter lang, og det er 66 personer som reiser med den.

Runa Skarbø

Runa Skarbl er doktorgradsstipendiat ved NTNU, nå skal hun forske på sjøisen.

Foto: Privat

– Rundt 20 personer av de som er på båten er mannskap, resten er forskere. Så skipet er ganske full av forskningsutstyr, også har den en landingsplass for helikopter, sier Skarbø.

Og selv om seks uker er lang tid, mangler det ikke på fritidsaktiviteter om bord.

– Vi har bibliotek, en liten kino, treningsrom, badstuer og en liten bar. Også er vi ganske mange om bord, så jeg håper det blir tid til å sosialisere litt også.

I tillegg skriver Skarbø blogg om prosjektet.