Forsker tror isen i Arktis kan nå sin laveste utbredelse på 100.000 år

Professor Peter Wadhams ved Cambridge-universitetet i England spår et «isfritt» Arktis denne høsten.

Europe Climate Negative Emissions

Nye foreløpige tall fra National Snow & Ice Data Center viser at isen i snitt dekket 12 millioner kvadratkilometer i mai. Dette er den laveste utbredelsen som noen gang er målt denne måneden, og 1,39 millioner kvadratkilometer mindre enn normalt, skriver NTB.

Foto: Jonathan Hayward / Ap

Det er The Independent som omtaler saken. Avisa skriver at isutbredelsen vil kunne nå et historisk minimum i løpet av høsten 2016, og siterer professor Peter Wadhams på et kontroversielt anslag han gjorde for fire år siden.

Den gang spådde Wadhams at isen i Arktis kan forsvinne, det vil si ha en utbredelse på mindre enn én million kvadratkilometer, per september i år. Nye tall støtter denne antakelsen, mener Wadhams (se under).

– Det er en rimelig sjanse for at dette vil skje i år. Skjer det ikke i år, så vil det gjøre det neste år. Og selv om isen ikke skulle forsvinne, så er det uansett svært sannsynlig at vi vil se en rekordlav mengde is, sier Wadhams til avisa.

Tidligere prognoser har derimot anslått at Arktis vil være isfritt om cirka 40 år. Får professoren rett, må vi trolig om lag 100.000 og 120.000 år tilbake i tid for å se en lignende situasjon i Arktis, ifølge The Independent.

Høye temperaturer

Denne vinteren og våren har det vært rekordhøye temperaturer i Arktis, langt over normalen, forteller Marianne Tronstad Lund ved CICERO Senter for Klimaforskning.

Marianne Tronstad Lund

Marianne Tronstad Lund ved CICERO Senter for Klimaforskning.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Dette får konsekvenser for sjøisen. Tall fra National Snow and Ice Data Center viser at utbredelsen er den laveste siden satellittmålingene startet. Issmeltingen ser også ut til å ha startet tidligere og gått raskere enn tidligere år, sier hun.

Så langt ligger utbredelsen også godt under rekordåret 2012, da mengden is nådde et minimum på 3,4 millioner kvadratkilometer i september.

Hun synes likevel det virker litt tidlig å komme med en forutsigelse for minimumsutbredelsen, og påpeker at det også tidligere år har vært lavere utbredelse om våren uten av september-rekorden fra 2012 har blitt slått.

Men dersom trenden så langt i år fortsetter over sommeren, kan resultatet bli en ny rekordlav mengde is.

Marianne Tronstad Lund / CICERO Senter for Klimaforskning

Tror det kan bli slutt på sommerisen

Lars Henrik Smedsrud ved Bjerknessenteret kjenner den engelske professoren godt, og er mye mer forsiktig i spørsmålet. Han mener Wadhams overdriver og spekulerer.

Lars Henrik Smedsrud

Lars Henrik Smedsrud ved Bjerknessenteret.

Foto: Universitetet i Bergen

– Det kan godt skje, men jeg tror det ikke vil skje. Generelt vil isen avta i tiårene fremover på grunn av global oppvarming, og det vil komme nye rekorder av og til – dette er bestemt av naturlig variabilitet, skriver Smedsrud i en e-post.

Han mener cirka 30 prosent av den smeltingen vi nå ser kan skyldes naturlige forhold. Dette vil kunne snu, og da vil noe av den tapte isen komme tilbake.

– Likevel – global oppvarming går sin gang, og fortsetter vi med utslipp av CO₂ blir det absolutt slutt på sommerisen – i hvert fall før 2100, sier de fleste klimamodellene.

Solnedgang i Arktis

Selv om det blir isfritt på sommeren, vil det fremdeles være is om vinteren.

Foto: NASA