Før var han redd barn, nå lever han av å synge for dem

Da han var 20 år følte han seg gjennomskuet av barn. Nå er Rasmus Rohde (41) en av de største favorittene blant de små.

Rasmus Rohde

JUBILANT: Rasmus Rohde har skrevet både morsomme og alvorlige sanger for barn i ti år.

Foto: Erlend Lånke Solbu

– Barn ser så lett gjennom deg, jeg følte de gjennomskua meg skikkelig. Det er ikke noe jåleri og ironi med barn, sier den populære artisten fra Trondheim.

Før Rasmus Rohde begynte å gjøre suksess sammen med Verdens beste band, var han ikke flink med barn. De skremte han litt. Han endte imidlertid opp med å synge for dem. Det har han holdt på med i ti år og denne uka skal det feires på Trøndelag Teater.

Den vanskeligste sangen han har laget

«Kyssing æ hæsli ...», «Puppan te pappa» og sangene fra tv-serien Solveig og Kosinus, er noe av det han har blitt kjent for. Noen tekster virker kanskje barnslig, men det er også mye alvor.

Ramsus Rohde og Kosinus

STARTEN: Dragen Kosinus og Rasmus Rohde i 2012. Sangene Rohde skrev til tv-serien Solveig og Kosinus gjorde han mer populær.

Foto: Bård Ivar Engelsås / NRK

– En av sangene på det nye albumet heter «Gutten på stranda». Den handler om den syriske gutten som ble funnet på stranda i Tyrkia. Dette er et bilde som har festet seg hos alle, også hos barn. Det ville vært rart å ikke skrive om det, mener Rohde.

Han innrømmer samtidig at dette er den vanskeligste sangen han noen gang har laget.

Dro rundt med avsagd campingvogn

Rasmus Rohde på Spellemann 2010

VANT FOR ANDRE GANG: Rasmus og Verdens beste band vant Spellemann for beste barneplate både i 2007 og 2010.

Foto: Privat

På ti år har han fått to Spellemannpriser og gitt ut fem album sammen med bandet sitt. I starten var det imidlertid ikke så mange som visste hvem de var.

– Jeg husker da vi reiste til Bodø med en avsagd campingvogn på slep. Vi ble hyret inn for å spille på en valgkamp og ble stående ved siden av to politiske parti. Da var det ingen som hørte på oss, for å si det sånn.

Siden den gang har han blant annet spilt for 4000 barn og voksne på Sverresborg og spilt flere utsolgte forestillinger på Trøndelag Teater.

Avsagd campingvogn som konsertscene

CAMPINGKONSERT: I 2007 dro Rasmus og bandet rundt med en avsagd campingvogn på slep. Her fra en konsert på Stiklestad.

Foto: Privat

Blir inspirert av barn

– Jeg skriver om det unger sier og ting jeg opplever selv. Sangen «Ikke glem å husk», er inspirert av noe mora mi har sagt.

Selv husker han kanskje ikke så godt, for han må alltid ha telefonen lett tilgjengelig til å notere ned ideer på.

– Nylig hadde jeg et låtskriverkurs og da stakk Jan Eggum innom. Han fortalte at han også gjør det samme, forteller Rohde.

Skal feire på Trøndelag Teater

Når Rasmus og Verdens beste band nå skal feire seg selv, blir det teaterforestilling på stedet han startet sin musikalske karriere.

– Vi har med oss en strykekvartett, fløytister og en gjeng med kulturskoleelever. Det skal bli fest, lover Rohde, som spiller forestillingen «Rasmus og verdens beste bursdag» til uka.

Rasmus Rohde på besøk i studio

SE OG HØR RASMUS SYNGE: Rasmus Rohde besøkte NRK Trøndelag fredag og spilte en av sine populære sanger.