Flying start for dragen Kosinus

Barn over hele landet digger dragen Kosinus og superheltinnen Solveig.

Video Kosinus - musikkvideo

Solveig og dragen Kosinus svever høyt etter tre uker på lufta.

– Ja, det er bra og moro, roper ungene i en barnehage i Trondheim, når de får spørsmålet om de har sett Kosinus på TV. Uten oppfordring ramser de opp ting som dragen har slukt i seg.

– Han har til og med spist en hel telefon, sier en liten gutt med store, sjokkerte øyne.

Blant de ti barna i alderen 3-5 år er det bare én som ikke har sett NRK-programmet. Samtlige andre digger det tydeligvis, selv om noen er mer skeptisk til dragen enn andre.

– Jeg tror det er en mann inne i drakten, men jeg er fem år, forklarer en av jentene.

Hva synes du og dine barn om programmet? Diskutér nederst i artikkelen.

Kosinus og Solveig

Kosinus og Solveig er store helter blant små barn.

Foto: NRK

Barna ser programmet flere ganger

Vitenskapsprogrammet for barn handler om dragen Kosinus, som er så glad i tall at han bare må spise dem. Dermed havner han i trøbbel, og den eneste som kan hjelpe han er superheltinnen Solveig og barna.

Låten "Solveig og Kosinus", med Rasmus og Verdens beste band, har blitt så populær at den i dag kommer inn på barnas egen hitliste Fiskoteket, der landets til enhver tid mest populære barnelåter ligger.

I tillegg er episode 1 i serien den mest sette av alle klipp på nrksuper.no sist måned, med nesten 40.000 klikk så langt.

– Vi tolker det som et tegn på at vi har lyktes når de oppsøker programmet på nytt på nett. Det er jo en veldig bevisst handling, jubler prosjektleder ved Mediehuset Trøndelag, Kirsti Moe.

– Mistenker at de liker dragen bedre enn tallene

Hun har ikke fått noen tall fra TV-episodene, men tallene fra nett-TV og tilbakemeldingene fra barn og fagmiljøer viser at programmet har hatt en god start.

– Vi har fått faglige tilbakemeldinger på at vi har truffet ungenes tenkemåte. Vi bruker veldig mye eventyr og dataspillsymboler, samtidig som vi holder oss til virkeligheten, sier hun.

– Hvordan kan et program om matematikk bli så populært hos små barn?

– Vi gjør det underholdende med tall, det blir til en lek og ikke en plikt, forklarer hun.

Likevel er det nok ikke tallene som engasjerer barna mest, ifølge Moe.

– Jeg har en mistanke om at de liker Kosinus bedre enn tallene, ler hun.