Politiet ble advart én time før knivstikkingen

51 minutter før 25-åringen knivstakk to personer på Torvet i Trondheim, ringte kameraten hans inn en bekymringsmelding til politiet – uten at politiet rykket ut.

Knivstikking Trondheim

Politiet løsnet et varselskudd etter at en 25 år gammel mann knivstakk to personer på Torvet i Trondheim tirsdag. Nå viser det seg at politiet kunne ha grepet inn mot mannen tidligere.

Foto: Siri Gulbrandsen / NTB scanpix

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, forteller at bekymringsmeldingen ikke ble oppfattet som alvorlig nok til å prioriteres foran andre oppdrag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det var tirsdag ettermiddag at en 25 år gammel mann angrep en mann (49) og ei kvinne (46) midt i Trondheim sentrum.

De to ofrene ble begge skadd etter å ha blitt stukket med kniv.

Politiet løsnet varselskudd, og måtte blant annet bruke pepperspray og hund da de pågrep 25-åringen. Nå viser det seg at de kunne ha reagert tidligere, skriver Adresseavisen.

– Kunne ha stoppet ham

Til Adresseavisen forteller 25-åringens kamerat at han allerede én time før knivstikkingen skjønte at noe galt kunne skje.

Han oppfattet kameraten som ustabil, og fryktet at han skulle skade seg selv.

Han ringte derfor til politiet for å få hjelp, men samtalen ble ikke loggført og politiet rykket ikke ut.

– Hadde politiet kommet tidligere til Torvet, hadde de kunnet stoppet ham og hindret at noen ble skadd, sier kameraten til Adressa.

Politiet: – Vi burde rykket ut

Politimesteren i Trondheim bekrefter til NRK at de mottok bekymringsmeldingen klokka 14.32 tirsdag, altså nesten én time før mannen angrep de to personene i sentrum av byen.

– Politiet mottar utrolig mange telefoner i løpet av et døgn, og står hele tiden i en situasjon der vi må vurdere hva vi skal rykke ut på og ikke. Dette var en veldig travel dag der denne konkrete samtalen ikke ble vurdert som alvorlig nok av operatøren til at det var nødvendig å sende ut politiet, sier politimester Nils Kristian Moe til NRK.

Han er fornøyd med måten folkene hans løste situasjonen på da de tilslutt pågrep 25-åringen etter flere tips fra publikum, men innrømmer at de burde ha reagert allerede da bekymringsmeldingen kom inn.

– I utgangspunktet burde samtalen vært loggført og vi burde sendt en bil for å sjekke riktigheten av den, sier Moe.

Kan ha vært i psykisk ubalanse

Gjerningsmannen er nå varetektsfengslet i fire uker.

– Grunnen er faren for gjentakelse, forklarte politiadvokat Silje Mebust til NRK torsdag denne uka.

25-åringen har tidligere skrevet på Facebook at han vil drepe. Dommeren mener mye tyder på at mannen var i en form for psykisk ubalanse da han gikk løs på de to personene på Torvet, og retten mener at han ikke har sperrer mot voldshandlinger.

Spesialenheten for politisaker vurderer nå om de skal starte etterforskning, for å undersøke om noe ble gjort feil i politiets behandling av bekymringsmeldingen.