NRK Meny
Normal

Otterviks allianse dobbelt så store som de borgerlige i Trondheim

Selv om Høyre angrep Ap om eldreomsorgen i Trondheim i mandagens direktesendte valgdebatt, viser en ny måling ingen tegn på slitasje for Aps allianse etter tolv års styre.

I kveld gikk startskuddet for valgkampen i Trondheim. Byens partiledere var samlet for debatt under årets første folkemøte.

Valglogo

Meningsmålingen er gjort på oppdrag for Adresseavisen, som publiserte resultatene mot slutten av valgdebatten.

Målingen er gjort blant 600 velgere over 18 år før årets kommune- og fylkestingsvalg. Resultatene viser at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti (SV) går mest frem, mens Høyre og Fremskrittspartiet går mest tilbake.

Den rødgrønne alliansen er ifølge målingen dobbelt så stor som de borgerlige, med 44 mot 22 representanter i bystyret.

Rekordlavt for Høyre

Ap får 42,9 prosent oppslutning på målingen fra Respons analyse.

– Vi har god grunn til å smile, alle partiene som samarbeider, sier Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap).

(Saken fortsetter under bildet)

Trondheimsdebatt

ELDREOMSORG: Roald Arentz (Rødt), Rita Ottervik (Ap), Yngve Brox (Høyre), Elin Marie Andreassen (Frp) og Svein Otto Nilsen (Pensjonistpartiet) debatterte eldreomsorgen i Trondheim.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Høyres 19,6 prosent er det laveste som er registrert på noen måling siden kommunevalget i 2011. Dermed fikk partiets ordførerkandidat Yngve Brox noe å tenke på:

– Samfunnet er blitt slik at vi må fortjene velgerne ved hvert eneste valg. Velgerne avgjør, og vi vil bruke tiden før valget til å overbevise dem om at det er på tide med et skifte i Trondheim, sier Brox.

Målingen ble gjort før Høyre de siste dagene har hevdet at det er krise i eldreomsorgen i Trondheim.

MDG-bølgen fortsetter

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er Trondheims tredje største parti på meningsmålingen, med 8,4 prosent oppslutning.

Hvis dette blir valgresutatet, kan MDG få varaordførerposten som SV har i dag.

– Vi hadde en veldig god meningsmåling før sommeren, da var vi litt redd for at det var et engangstilfelle, at vi var på en bølge, men den bølgen har jo fortsatt holdt seg der så nå skal vi stå på videre, sier Hilde Opoku fra MDG.

– Ikke avgjort

– Dette er ikke valgresultatet. Mange velgere skal bestemme seg og ombestemme seg flere ganger før valget om fire uker, sier valgforsker og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Ti av førstekandidatene til partiene som i dag er representert i bystyret, debatterte i Adresseavisens nye lokaler ved Nedre Elvehavn. Tema for debatten var blant annet vært eldreomsorg, samferdsel og miljø, kultur og idrett, og kommunereformen.

Folkemøtet ble avsluttet med en ordførerduell mellom Aps Rita Ottervik og Høyres Yngve Brox.