Ble prostataoperert - hadde ikke kreft

En 63 år gammel mann fikk i fjor fjernet prostata, uten å ha kreft. I ettertid fant legene ut at de hadde forvekslet mannen med en annen kreftpasient.

Sykehuset Namsos

To personer som tok prøver ved Sykehuset Namsos samme dag fikk prøvene forvekslet.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

fylkeslege nord-trøndelag

Fylkeslege Marit Dybdal Kverkild mener dette er en alvorlig sak.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I juni i fjor tok to menn kreftprøver på samme dag på Sykehuset Namsos skriver Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

Mennenes prøver ble forvekslet, noe som fikk store konsekvenser siden den ene var syk, mens den andre var helt frisk.

Feiloperert

Mannen på 63 år ble i fjor operert for prostatakreft uten at han hadde det, mens den andre mannen (78), som egentlig hadde kreft, fikk høre at han var frisk.

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dypdal Kverkild, har ført tilsynssak mot Helse Nord-Trøndelag etter at saken ble kjent.

– Feilen ble oppdaget på St. Olavs Hospital fordi de tar prøver på nytt den dagen de opererer. Men i dette tilfellet ble det oppdaget etter operasjonen og da så de at pasienten hadde blitt feiloperert og at prøven tilhørte den andre pasienten på Namsos Sykehus, sier Kverkild til NRK.no.

Fylkeslegen synes dette er en trist sak, spesielt for den friske 63-åringen.

– Når det skjer feil er det kjempetrist for dem det gjelder. Her er det to pasienter som er berørte av den feilen som har skjedd. Her er det en pasient som har blitt feiloperert, og han har i tillegg fått komplikasjoner, sier Kverkild.

Mannen som hadde kreft fikk ikke startet behandlingen når han burde, men heldigvis hadde ikke kreften spredd seg. Det går bra med mannen i dag, opplyser fylkeslegen.

Skylder på hverandre

Sykehuset Namsos skylder, ifølge Kverkild, på St. Olavs Hospital i Trondheim, som mottar prøvene som skal til analyse. St. Olavs mener derimot at det er Sykehuset Namsos som har ansvaret.

Fylkeslegen har nå bedt Sykehuset Namsos om å gjennomgå sine rutiner. Sykehuset har selv varslet at de tror de kunne hatt bedre rutiner, og ser at de har en del forbedringspunkter.

– Feilen kan ha skjedd ved ulike stadier, derfor har vi bedt om sjekk av rutiner både fra Namsos og St.Olavs Hospital, forklarer Kverkild.

Fylkeslegen har oppfordret begge de to pasientene til å søke om pasientskadeerstatning.

– Det med prøvetaking på sykehusene er et risikoområde, og det er derfor det er så viktig at de har gode prosedyrer i alle ledd, avslutter hun.