Hopp til innhold

Fotball-Norge i sorg etter Eggen-dødsfall: – Den beste norske fotballtreneren gjennom tidene

Trenerlegenden etterlater seg et enormt tomrom i det norske fotballmiljøet.

Nils Arne Eggen-avskjed

MESTVINNENDE: Nils Arne Eggen er den mestvinnende norske fotballtreneren gjennom alle tider. Her fra storhetstiden da han ledet Rosenborg i Mesterligaen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nils Arne Eggen ble 80 år gammel. Den engasjerte og gestikulerende trenerlegenden har satt et stort avtrykk i norsk fotball.

Tidligere spiller og trener i Manchester United, Ole Gunnar Solskjær, sier Eggen har vært en stor inspirasjon for ham.

– Veldig trist å høre at Nils Arne er borte. Han vil bli savnet av mange. Den beste og sannsynligvis mest innflytelsesrike norske fotballtreneren gjennom tidene, skriver Solskjær til NRK.

– Hva han oppnådde av prestasjoner og resultater gjennom en imponerende karriere har vært motiverende for meg selv, og flere generasjoner norske fotballspillere og trenere.

Tidligere fotballspiller John Arne Riise er enig.

– Han er den største trenerlegenden vi har i Norge, og det er ingen som kommer til å være som han. Vi kommer ikke til å glemme hva han gjorde med Rosenborg i Champions League, og alle sitatene han hadde på norsk-engelsk, hans humør og væremåte, sier Riise.

Premier League - Manchester United v Tottenham Hotspur

– Han viste oss at det var «hope in a hanging snore»! I tillegg så var han en fargerik personlighet som alltid hadde en vittig eller stikkende kommentar. Alltid godt ment selvsagt. Hvil i fred, skriver Solskjær.

Foto: CARL RECINE / Reuters

– Har vært en mentor for meg

Tidligere RBK-trener og landslagstrener, Åge Hareide, kjente Eggen i over 50 år. Han så på Eggen som en mentor.

– Jeg spilte jo for Hødd da han kom som trener det første året i Rosenborg, og han har tatt meg ut på landslag og U-landslag. Jeg har lært veldig mye av han, og kjente han veldig godt, sier Hareide og utdyper:

– Han har vært en mentor for meg. Først gang jeg reiste til Sverige som trener, snakket jeg mye med ham før jeg tok det oppdraget.

Hareide mener Eggens betydning for norsk fotball er formidabel.

– Det er han og Egil Olsen som har formet norsk fotball i moderne tid. Han har betydd utrolig mye for norsk fotball, sier Hareide.

Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Bodø/Glimt (0-0).

Hareide tok over som RBK-trener etter Eggen i 2002. Dessuten trente Hareide RBK nå nylig.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Alle husker Mesterliga-kveldene

– Det er norsk fotballs største klubbtrener, og en av de største trenerne og personlighetene uansett idrett, som har gått bort.

Det sier landslagstrener Ståle Solbakken om Nils Arne Eggen.

– Det største han gjorde var at han ikke bare klarte å kvalifisere seg til Europa år etter år, men også hadde noe å med bidra der, sier Solbakken og utdyper:

– Alle som var interessert i fotball husker de Mesterliga-kveldene på Lerkendal med flomlys. Han var et forbilde for alle i norsk fotball.

Kjetil Rekdal

– Jeg hadde en plan om å kunne reise ut og prate med han gjennom vinteren og våren. Den muligheten får jeg ikke nå, men det gjør meg ekstra glad for at jeg fikk pratet med han før jul, sier RBK-trener Kjetil Rekdal.

Foto: RBK.no

RBK: Engasjerte seg til det siste

Fotballklubben Rosenborg er i dag i sorg over at de har mistet Eggen, som de omtaler som «tidenes største norske fotballtrener og Rosenborgs aller største navn og stjerne».

– Det er en veldig trist dag for oss. Nils Arne har vært veldig viktig for meg, jeg har hatt god kontakt med ham siden dag én i jobben, sier daglig leder i Rosenborg, Tove Dyrhaug, til NRK.

– Han var veldig frittalende, og var bare så engasjert i alt vi gjorde. Han var fotballklok og engasjerte seg til det siste.

Fersk RBK-trener, Kjetil Rekdal, ønsket å snakke med Nils Arne Eggen før han skulle overta som ny trener i Rosenborg. Samtalen før jul kommer Rekdal til å ta med seg videre.

– Det var utrolig godt å få tatt en prat med han. Jeg tar med tankene hans, hvordan han fikk til ting: Hvordan han klarte å få Rosenborg til fra norsk eliteserie til å klare å kjøre over lag i Champions League år etter år, etter år. Det var utrolig spennende, sier Rekdal til NRK.

En trist dag for Rosenborg Ballklub.

– Jeg er veldig takknemlig

Espen Viken, leder i Rosenborgs supporterklubb Kjernen, sier det er vanskelig å ta Eggens bortgang innover seg i dag.

– Nils Arne kom med den enorme suksessen til Rosenborg på 90-tallet, og da trodde vi egentlig ikke på ham. Han angrep seg til å vinne kamper, og tapte ufattelig mye i starten, sier Viken.

Kjernen oppfordrer alle til å møte opp ved statuen av Nils Arne Eggen ved Lerkendal klokka 1900 for å tenne lys.

– Jeg er veldig takknemlig for at Nils Arne Eggen har vist oss i Trøndelag og Norge at vi er gode nok til å spille fotball mot de beste, bare vi jobber hardt nok og riktig nok, sier Viken.

– På grensa til å være et geni

Tidligere RBK-spiller og -trener, Kåre Ingebrigtsen, syns Eggens bortgang er fryktelig trist.

– Alt jeg har oppnådd og vært med på som spiller, kan jeg takke Nils Arne for. Det er en sånn dag man bruker til å tenke gjennom hva man har vært med på med Nils-Arne, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Det han gjorde med Rosenborg i Norge og Champions League kommer ingen til å oppnå igjen.

Fotballekspert Otto Ulseth mener Eggen var helt unik.

– Nils Arne Eggen var som fotballtrener helt på grensa til å være et geni, som pedagog drivende dyktig. Til sammen gjør det at han har utrettet ting i europeisk klubbfotball som tåler sammenlikning med hvem som helst.

– En utrolig prestasjon

Fotballekspert Arne Scheie mener Eggen troner øverst når det gjelder norsk klubbfotball.

– Han har betydd alt. Det er ingen ved siden av Nils Arne når det gjelder klubbfotball. Man kan bare se på det han har utrettet: 15 seriemesterskap, 6 cupmesterskap og ikke minst det han har gjort i Europa med Rosenborg.

– Det utlendinger vil minnes først og fremst er jo seirene borte mot Milan, borte mot Dortmund. Milan gjorde at Rosenborg kom til kvartfinalen i daværende mesterliga, en utrolig prestasjon som var regissert av Nils Arne Eggen, sier Scheie til NRK.

Arne Scheie blir intervjuet om Nils Arne Eggens død.

Fotballekspert og tidligere NRK-journalist, Arne Scheie, tok imot Eggens bortgang med sjokk og sorg i dag.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Norges Fotballforbund takker Eggen for hans innsats på Twitter:

– Dette var trist. En av historiens aller største i norsk fotball er død. Tusen takk for alt du har gitt. Hvil i fred, Nils Arne.

Fotballforbundets elitedirektør, Lise Klaveness, mener Eggen inspirerte en hel generasjon.

– Han er en av de aller, aller største. Han troner øverst der, og var en inspirasjon for en hel generasjon. Og for meg selv da jeg var ungdom og sov med ball i sengen, sier Klaveness.

Pressekonferanse før VM-kvalifiseringskamp

– Arven etter Nils Arne Eggen vil jo leve lang tid etter ham, og inspirere alle oss i norsk fotball, sier Lise Klaveness.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Brøt barrierer

– Spontant er det veldig trist, det er det første. Det er vanskelig å finne ord. Jeg har hatt mye med han å gjøre både på og utenfor banen, sier Per Joar Hansen, tidligere trener i Rosenborg, til NRK.

Hansen mener at Eggen var den enkelttreneren som har hatt mest å si for norsk klubbfotballs utvikling.

Han brøt barrierer som ingen trodde var mulig, påpeker Hansen.

– Det var egentlig utopisk for en norsk klubb å kvalifisere til mesterligaen. Nils Arne var banebrytende. Han utviklet forståelse for kollektivet, i stedet for individet. Enormt kunnskapsrik, ikke bare på fotball, men også på samfunnsliv, ledelse og det meste, sier Hansen til NRK.

Per Joar Hansen og Nils Arne Eggen

Per Joar Hansen og Nils Arne Eggen utenfor RBK-brakka i 2014.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Sørloth: Uaktuelt å spille for andre

Tidligere RBK-spiller Gøran Sørloth, som ble seriemester med klubben fem ganger, møtte Eggen først i 1979. Og han forteller at han fikk tilbud fra andre klubber – men det var uaktuelt.

– Jeg hadde tilbud fra andre, men det var uaktuelt så lenge Nils Arne Eggen var trener. Du skjønte hva han mente. Godfoten og det der. Jeg ble helt fanget av det. Vi hadde noen fellesnevnere: Vi var samme typer på temperament og delte også av og til en røyk på trappa på Brakka, sier Sørloth til NRK.

– Det jeg har savnet mest etter karrieren er å møte Nils Arne daglig. Det var en fantastisk tid med oppsving med norsk fotball. Under Nils Arne fikk du aldri sjansen til å sitte på lasset, men måtte være med å dra lasset.

Gøran Sørloth

Storspilleren Gøran Sørloth forteller at Eggen alltid hadde en historie på lur – både av sorten som tåler dagens lys og ikke.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

– I dag gråter Fotball-Norge

Tidligere RBK-spiller Roar Stokke, som nå er ekspertkommentator, forteller at han er sterkt preget av Eggens bortgang.

– Det er bare så ufattelig trist. I dag gråter Fotball-Norge over tapet av vår aller største klubbtrener gjennom tidene. Ingen har gjort så mye for norsk klubbfotball og ingen trønder har gjort mer for den trønderske identiteten og samhørigheten enn ham.

Stokke mener Eggen plasserte Trondheim og Norge på fotballkartet.

– Det han utrettet sammen en fantastisk generasjon spillere er nok så mye større enn hva mange av oss har klart å ta innover oss. Det sies at man dør to ganger. Det siste som dør er minnene. Minnene han ga oss vil leve for evig og alltid. Takk.

Tidligere fotballproff og nå fotballkommentator Jan Aage Fjørtoft reagerer slik på Eggens bortgang på Twitter:

– Takk for all kunnskap og glede du har gitt oss. Takk for din raushet og engasjement. Hvil i fred! Norge blir rett og slett kjedeligere etter at du nå er borte.

Rosenborgs cupvinnere 1960

19 år gammel ble Nils Arne Eggen cupmester med Rosenborg på Ullevål stadion i 1960. I sin første sesong i RBK-drakta.

Foto: NTB-arkiv / SCANPIX

Wirkola husker Eggen som trener

Bjørn Wirkola, en av Norges største idrettsmenn og en av verdens største skihoppere gjennom tidene, husker Eggen veldig godt.

Wirkola spilte selv fotball i Rosenborg en gang i tiden, og det var Eggen som tok ham ut på laget.

– Jeg møtte han første gang på Lerkendal på trening. Han var jo også ivrig i hoppbakken. Han var kretsmester da han var yngre. Han hadde kunnskaper om både hopp og fotball. Det var han som tok meg ut på laget da han var trener det første året, sier Wirkola til NRK.

– Engasjement som helt utrolig. Han brukte enormt mye tid på å være lærer, han hadde greie på alt. Han var en utrolig dyktig mann. En liten verdensmester i alt han holdt på med.

Støre: – En mann som har betydd mye

Nato-sjef og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, har skrevet følgende på Facebook:

– Nils Arne Eggen var en av våre store. På fotballbanen, fra Trøndelag, men for oss alle. En stor lagbygger og en enda større samfunnsbygger. I dag går tankene mine til familien.

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har skrevet noen ord for å minnes Eggens engasjement:

– Norsk idrett og norsk samfunnsliv har mistet en mann som har betydd enormt mye for mange og satt dype spor etter seg. Med raushet og engasjement delte han sine meninger om det meste og bidro til å skape liv og fellesskap i norsk samfunnsliv. Han var en lagbygger og en motivator.

Her under kan du sende din siste hilsen og dele de beste minnene fra Nils Arne Eggens liv: