Hopp til innhold

Newtons pubertetsserie vekker oppsikt i USA

Den eksplisitte seksualopplæringa i NRKs barne- og ungdomsprogram Newton får nå internasjonal omtale. Amerikanerne er både sjokkerte og imponerte.

Newtons pubertetsserie

Programleder Line Jansrud i siste episode av Newtons pubertetsserie forklarer "blomsten og bien".

I en av episodene om pubertet viser Newton hvordan sex foregår, og programleder Line Jansrud fører en plastpenis inn i en fuktet vagina av lateks. Denne episoden blir nå omtalt verden over, blant annet i USA.

Cosmopolitan mener at dette burde alle ha lært da de var små, mens Daily Star melder at den eksplisitte sexopplysningen opprører. The Daily Beast spør om Newton-episoden er verdens mest visuelle sexopplæringsfilm.

Andre nettaviser som omtaler Newtons sexepisoder er AskMen i Storbritannia, deathandtaxes i USA og rt.com.

Det som ser ut til å sjokkere mest, er at dette er et tv-program for barn fra 8 år og oppover.

– Ville aldri blitt godtatt i USA

Deborah Lynn Kitchen-Døderlein

Deborah Lynn Kitchen-Døderlein, Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

– Jeg er ikke overrasket over at et magasin som Cosmopolitan har fanget opp en av Newtons episoder om sex og pubertet, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Deborah Lynn Kitchen-Døderlein.

– Leserne til Cosmopolitan er gjerne single kvinner i 20- og 30-årene som er opptatt av sex og mote. De er allerede åpne for temaet, sier Kitchen-Døderlein til NRK.no.

Hun er likevel rimelig sikker på at et slikt fjernsynsprogram aldri ville blitt godtatt i USA.

– Det er veldig ulikt hvordan folk ser på dette med åpenhet rundt seksualundervisning. I USA er det ikke styresmaktene som bestemmer hva barna skal lære på skolen, men de lokale skolestyrene, og derfor skal det mye til at noen går inn for total åpenhet på dette området.

Ifølge Kitchen-Døderlein er unge jenter i USA oppvokst med å føle skam rundt temaer som mensen og pubertet.

– Jeg tror også forskjellene er store fordi USA er et mer religiøst land enn Norge, og dessuten er det veldig mange ulike religioner og kulturer som har ulik oppfatning i dette litt kontroversielle spørsmålet, sier hun.

– Ren folkeopplysning

Kirsti Moe, redaksjonssjef Viten-redaksjonen NRK1

Kirsti Moe, redaksjonssjef for Viten-redaksjonen i NRK1.

Foto: NRK
Programleder Line Jansrud i siste episode av Newtons pubertetsserie

Programleder Line Jansrud i siste episode av Newtons pubertetsserie.

Foto: NRK

Kirsti Moe, redaksjonssjef i Vitenredaksjonen i NRK, synes den internasjonale oppmerksomheten er veldig hyggelig og spennende.

– Vi er ikke svært overraska, likevel var ikke den internasjonale oppmerksomheten noe vi kalkulerte med. Mediestrategien vår gjaldt norske medier, for å si det sånn, sier Moe.

Hun liker at programmene fører til diskusjon om seksualundervisning.

– Hvorfor programmet vårt nå sprer seg rundt i verden, er vanskelig å svare på, men det kan være fordi det fortsatt er tabu å snakke om kropp og seksualitet med barn, sier Moe, som mener Newtons serie om pubertet og sex er ren folkeopplysning.

– Nå jobber vi med å oversette kronikken vår på NRK Ytring til engelsk, og vi har selv tatt initiativ til å tekste og legge ut alle episodene på Youtube. Det er så alle skal kunne se hvilken kontekst denne spesifikke episoden kom i, avslutter Moe.