Hopp til innhold
Kronikk

Derfor viser vi barn hvordan sex foregår

I denne ukas Newton stikker Line en plastpenis inn i en fuktet plastvagina. I folkeopplysningens navn.

NRK-programmet Newton lærer barn om sex og forelskelse.

HVORDAN BARN BLIR TIL: I siste episode av Newtons serie om pubertet forklarer programleder Line Jansrud hvordan barn blir til. Du kan se hele episoden i videovinduet over.

Newton er et naturvitenskapelig program for barn og ungdom. Målgruppa er 8–12 år, altså barn som enten har kommet i puberteten eller snart kommer dit.

I serien om pubertet forteller vi direkte og åpent om hva som skjer med kroppen i overgangen fra barn til voksen: Hvordan knoklene vokser, hvorfor jentene blør, om kviser og rødming og ufrivillig sædavgang. Hva som skjer med pupper og kjønnsorgan, hvordan stemmen forandres og følelsene koker. Kort sagt hvordan menneskekroppen vokser og omdannes fra barn til voksen og blir klar til å lage barn.

Siste episode handler om hvordan befruktninga skjer. Forplantning er det biologiske poenget med puberteten og tanker om sex er en del av puberteten. Ved hjelp av modeller viser vi, så klinisk og nøkternt det overhodet lar seg gjøre, hvordan seksualakten foregår. Vi mener det er naturlig for Newton å opplyse barn også om denne siden av menneskekroppen og biologien.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Hvorfor gjør vi dette?

Det ble rabalder da Anne-Cath. Vestly fortalte norske barn at ungene ikke kom med storken, men fra mors mage. Det ble rabalder da Trond-Viggo Torgersen laget en åpenhjertig serie om kroppen for 30 år siden. I dag kan vi smile av dette, for tabuer faller og åpenheten har blitt større. Likevel er det fortsatt uvitenhet rundt kroppens utvikling og funksjon.

For alle som ønsker å vite og ikke vet hva de skal spørre om – eller hvem de skal spørre – er denne ukas Newton med episoden om sex og sånn, et godt alternativ til uvitenhet og usikkerhet.

Kunnskapsformidling på barnas premisser er Newtons agenda. Vi svarer ikke på alle spørsmål, men bidrar til en åpen og saklig tone rundt naturlige prosesser. Sist dette ble gjort var i 1981 da Trond-Viggo Torgersen skapte oppstuss med sin serie «Kroppen». Fascinasjonen og fortellergleden som gjennomsyret «Kroppen» har vært et ideal for oss når vi mer enn 30 år seinere skulle lage vår versjon.

Programlederne i Newton skifter annethvert år, og har ulik bakgrunn. Da legen Line Jansrud ble ansatt var tida inne for en serie om pubertet. I tillegg til fagkunnskap har hun et sterkt engasjement for den fantastiske menneskekroppen. Dermed kan vi behandle temaet akkurat så forståelig og fordomsfritt vi ønsker, samtidig som vi bruker fortellergrepene Newton har utviklet gjennom mange år: Gå tett på, fortelle med bilder, være konkrete, utprøvende og ubeskjedne.

Livmor og eggstokker

Bildet er fra episoden om jentetiss og mensen i Newtons serie om pubertet.

Foto: Morten Waagø / NRK

Hva trenger barna å vite?

Selv om NRK ikke har noen forpliktelser i forhold til skolens læreplaner, er de en støtte i vår vurdering av hva som er relevant kunnskap for målgruppa. Læreplanen sier at etter 7. klasse skal elevene kunne «beskrive utviklingen av menneskekroppen fra befruktning til voksen». Og «forklare hva som skjer under puberteten og samtale om ulik kjønnsidentitet og variasjon i seksuell orientering». Dette gir oss grunn til å fortelle hvordan mennesker faktisk lager barn.

Det er, etter vår mening, ikke nok å fortelle at sædcellene svømmer mot egget. Det er relevant å opplyse om hvordan det skjer. Og det er viktig å opplyse om at det skal være en frivillig og positiv opplevelse for begge parter. Derfor snakker vi også om seksuell lyst i Newton.

Det er, etter vår mening, ikke nok å fortelle at sædcellene svømmer mot egget. Det er relevant å opplyse om hvordan det skjer.

Vi viser fram klitoris og glans og forklarer at kroppen har ulike måter å gjøre seg klar til befruktning på. I størst mulig grad har vi ønsket å fortelle de samme tingene om kvinnelige og mannlige kjønnsorganer. Begge kjønn hovner for eksempel opp, på hver sin måte, når kjønnsorganene stimuleres. De får rett og slett «blod i svampen», og både gutter og jenter vil oppleve dette som en del av puberteten. Gjennomgangstonen i serien har vært at vitsen med hele puberteten er å få barn, historien er ikke slutt før vi har fortalt hvordan det skjer.

Created by InfoDispatcher
Newton

Hva skjer i puberteten? "Newton" forklarer.

Levende, nakne modeller har vært et varemerke for serien. Vi har ønsket å vise normale hverdagskropper. Men da vi skulle fortelle om selve forplantninga tok vi naturligvis medisinske plastmodeller i bruk for å henholde den kliniske og nøkterne tonen hele veien.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Er det skadelig?

Newton er populært for både små og store. Mange 6-åringer oppgir Newton som sitt favorittprogram. Vi har derfor konferert med fagfolk ved Psykologisk Institutt på NTNU for å forsikre oss om at det ikke er skadelig for yngre barn. Vi har ellers full forståelse for at dette er stoff som ikke alle ønsker å se og episodene har en fast, humoristisk advarselsplakat.

Kunnskapsformidling på barnas premisser er Newtons agenda. Vi svarer ikke på alle spørsmål, men bidrar til en åpen og saklig tone rundt naturlige prosesser.

Men for alle som ønsker å vite og ikke vet hva de skal spørre om – eller hvem de skal spørre – er denne ukas Newton med episoden om sex og sånn, et godt alternativ til uvitenhet og usikkerhet. Vi sikrer dessuten at flere hundre tusen barn får tilgang på lik informasjon om dette viktige temaet, mens det er opp til hver enkelt lærer å vurdere hvor direkte det skal vises og forklares.

Og ikke minst: Vi er et saklig supplement til det som ellers finnes tilgjengelig for barna på nettet.