Hopp til innhold

Barne-tv ble for mye for Facebook

En videosnutt som forklarer vaginaens funksjoner for barn ble sensurert av Facebook.

Newton lærer barn om vagina

Vitenskapsprogrammet Newton har laget en ny serie om puberteten. Men videoen som omhandler kvinnens kjønnsorgan ble for mye for Facebook.

Erling Normann

Prosjektleder i Newton, Erling Normann, fikk beskjed om at videoen var fjerna fra Facebook søndag formiddag.

Foto: Ingrid Wold / NRK

Det var fredag før helga at prosjektleder i Newton, Erling Normann, publiserte en episode fra Newtons serie om pubertet for barn på Facebook.

Gjennom flere episoder har programleder i Newton, Line Jansrud, forklart for barn hva puberteten går ut på. Her lærer man blant annet om jentetissen, mensen, kroppsvekst, stemmeskifte og guttetissen.

Den slettede videoen på Facebook handlet om vaginaen.

– Jeg sjekket videoen gjennom helga for å se hvordan trafikken var, men på søndag fikk jeg ikke logga meg inn på Facebook-appen. Beskjeden var at økta mi var utløpt, sier Normann.

– Frontbildet kan være årsaken

Da han fikk logga seg inn hadde videoen blitt sletta, og prosjektlederen hadde fått ei melding fra Facebook.

– Jeg husker ikke ordrett hva det stod i meldingen, men enten så var det noe med generelle retningslinjer eller så var det noe med nakenhet. I tillegg fikk jeg beskjed om å gå gjennom profilbildene mine. Jeg måtte hake av på dem som ikke var innenfor regelverket, eventuelt de som inneholdt nakenhet, sier en lattermild Normann.

Journalist i NRKs Viten-redaksjon, Randi Lillealtern, sier de tidligere har publisert lignende videoer om både pupper og peniser.

– Vi mistenker at det er hovedbildet i videoen som er problemet. På den sletta episoden viste bildet en jentetiss, men i episodene om pupper og penis var nok frontbildene mindre utfordrende, sier hun.

– Må forholde oss til reglene

NRKs sjef for sosiale medier, Ingeborg Volan, sier dette ikke er første gang Facebook fjerner lignende innhold.

– Dette har vi også opplevd tidligere. Denne gangen ble videoen fjerna, men vi har også erfart at hele sider på Facebook har blitt stengt, sier hun.

Ifølge Volan er dette noe NRK må forholde seg til.

– Vi eier ikke denne plattformen, og derfor må vi forholde oss til de reglene som gjelder. Det som er synd er jo at god folkeopplysning ikke når ut til verden, sier hun.

Ønsker å nå foreldrene

Og det er også derfor Newton-redaksjonen har valgt å publisere videoene på Facebook. Her håper de å nå et annet publikum.

– Dette er jo en serie for barn, men via Facebook kan vi også nå foreldregenerasjonen, og det synes vi er viktig, sier Erling Normann.

De har foreløpig ikke vært i kontakt med Facebook for å få en nærmere forklaring.

Puberteten - pupper

Programleder Line Jansrud fra episoden som handler om pupper.

Foto: NRK