Hopp til innhold

Naboprotest mot radioaktiv produksjon ved St. Olavs Hospital

– Vi er litt skremt. Dersom det skulle skje en ulykke, så bor vi bare ti meter unna syklotronen, sier nabo Oddvar Wennberg.

St. Olavs Hospital

PET-senteret ligger i bygningen helt til venstre på bildet, i det nordvestre hjørnet av sykehusområdet.

Foto: Roar Hansen

Naboer til St. Olavs Hospital protesterer mot planene om å bygge et underjordisk produksjonskammer for radioaktive isotoper som trengs for å bruke sykehusets PET-skanner.

Marianne Leirdal Stokkan, fysiker og sjef for avdeling for nukleærmedisin ved St. Olavs Hospital, sier produksjonskammeret vil få to meter tykke vegger, og at det vil være uten avløp.

– Det vil ikke bli utslipp til avløp. All luft som slippe ut vil bli overvåket, slik at vi ikke kommer til å slippe ut noe luft før radioaktiviteten er helt borte.

To minutters halveringstid

St. Olavs Hopsital har behov for å produsere egne radioaktive isotoper. Disse sprøytes inn i pasienter som skal skannes for å oppdage mulig spredning av kreft. Isotopene har svært kort halveringstid, og må produseres rett før skanning.

– Det ligger en del begrensninger i hvor vi kan produsere radioaktive medikamenter.

– Vi bruker isotope rmed halveringstid ned mot to minutter. Det gjør at produksjonen må ligge i svært kort avstand til PET-skanneren. De kortlivede radioaktive stoffene sendes i rør rett til PET-skanneren.

St. Olavs Hospital

Kan skanne fire ganger så mange pasienter

I dag flys de radioaktive stoffene inn fra Rikshospitalet i Oslo med privatfly. Hver forsendelse koster 100.000 kroner, og er nok til ti pasienter. Med egen produksjon kan St. Olavs Hospital firedoble kapasiteten, til lavere pris.

Haukeland Sykehus i Bergen har plassert sitt radiofarmaka-anlegg midt inne på sykehusområdet. Det ønsker nabo Oddvar Wennberg at St. Olavs Hospital også gjør.

– Jeg mener et slikt nabovarsel burde vært sent ut til hele bydelen, fordi dette ikke dreier seg om en vanlig byggesak, sier Wenneberg, som har bodd i det samme huset siden 1945.

PET-skanneren på St. Olavs Hospital, samt partikkelakseleratoren til 40 millioner kroner som trengs for å produsere de kortlivede radioaktive isotopene, er en gave fra den bergenske industribyggeren Trond Mohn. Han har tidligere donert 50 millioner kroner for at sykehuset skal få en MR-skanner.