Hopp til innhold

Helseplattformen: Kan bli vanskelig å låne ut helsepersonell for å få innført systemet

Helse Møre og Romsdal må låne 100 leger og 140 sykepleiere fra sykehusene i Trøndelag for å innføre Helseplattformen. Men det ser ut til å bli en vanskelig oppgave.

St. Olavs Hospital i Trondheim ved vinterstid.

VANSKELIG Å FRISTILLE HELSEPERSONELL: Helse Møre og Romsdal er avhengig av å låne helsepersonell fra sykehusene i Trøndelag for å innføre Helseplattforma. St. Olavs skriver at de har liten mulighet til å fristille helsepersonell.

Foto: Grete Thobroe / NRK

I en pressemelding onsdag ettermiddag skriver St. Olavs Hospital at de har liten mulighet til å fristille helsepersonell fra ordinær drift ved sjukehuset.

Altså kan det hende at det blir vanskelig for Helse Møre og Romsdal å få låne alt de trenger av helsepersonell for å få innført Helseplattformen.

«Men vi håper det kan være ansatte som har kapasitet til å reise til Møre og Romsdal for å jobbe som helsepersonell på sin fritid», skriver de videre.

Etter planen skal den omstridte Helseplattformen være innført i Møre og Romsdal innen slutten av april.

Men da trenger de å låne både leger og sykepleiere fra St. Olavs og Helse Nord-Trøndelag, fordi det er disse som har erfaring med systemet.

Helse Møre og Romsdal har i et tidligere styremøte sagt at hvis de ikke får låne personalet fra Trøndelag, kan hele innføringa av datasystemet bli utsatt.

Les også Må låne hundre legar for å innføre omstridt datasystem

Olav Lødemel direktør i Helse Møre og Romsdal

– Basert på frivillighet

I pressemeldingen skriver også St. Olavs at de kan bidra med disse ressursene:

  • Fase 1, innføringsaktiviteter: Fageksperter og ansatte fra Avdeling for e-helse ved St.Olavs hospital bidrar med de ressurser som er etterspurt fra Møre og Romsdal. Dette gjelder 12 ansatte ved St. Olavs hospital.

  • Fase 2, avansert brukerstøtte i kommandosenterperioden: St. Olavs hospital stiller med alle de fagpersonene som er beskrevet i en omforent plan, utarbeidet av St. Olavs hospital og Helse Møre og Romsdal i fellesskap. Dette gjelder i overkant av 30 fageksperter og ansatte i Avdeling for e-helse. De fleste fagekspertene jobber også i kliniske stillinger på St. Olav og har fått permisjon fra sitt kliniske arbeid for å reise til Møre og Romsdal.

Men når det gjelder fase 3 av innføringa, som er bemanning av helsepersonell for å bidra til drift av sykehusene i en viss periode, ser det vanskeligere ut.

St. Olavs skriver at det er godt kjent at Helse Møre og Romsdal har behov for ekstra helsepersonell, men at det er en forutsetning at det blir basert på frivillighet.

Sykehuset skriver at de har en krevende arbeidssituasjon, og at de nettopp har liten mulighet til å fristille helsepersonell.

Tviler på at mange vil bruke ferieuka si på jobb

Maiken Isachsen-Hagen ved Norsk Sykepleierforbund er foretakstillitsvalgt på St. Olavs, og sier at det er få sykepleiere som har friuker.

Vi jobber turnus og er stort sett på jobb hver uke, med mindre vi har ferie. Jeg tviler på at veldig mange vil bruke ferieuka si på å reise til Helse Møre og Romsdal for å jobbe der.

Maiken Isachsen-Hagen

Maiken Isachsen-Hagen, foretakstillitsvalgt Norsk Sykepleierforbund ved St.Olavs.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

Hva tenker du om at St. Olavs håper at ansatte vil jobbe ved Helse Møre og Romsdal på sin fritid?

De kan ikke tvinge noen til å reise på fritida si, de kan ikke tvinge noen til å reise i arbeidstida på St. Olavs heller. Det er begrensede muligheter til å pålegge ansette å jobbe på så lang avstand fra der man har arbeidssted. Så man må basere seg på frivillighet, svarer Isachsen-Hagen.

Helse Møre og Romsdal har anslått at de trenger omtrent 140 sykepleiere til innføringa av Helseplattformen.

Det er ganske mye. Hvis du skal sende 140 sykepleiere fra St. Olavs, betyr det at vi måtte ha tatt ned driften ganske drastisk.

Les også Helse Møre og Romsdal vurderer framleis utsetjing av Helseplattforma

Opplæring i Helseplattforma i Ålesund 9. februar 2024. Vi ser frå bak i lokalet fram mot læraren. Det lyser frå mange dataskjermar og vi ser ryggane til 7 elevar som sit konsentrert og får opplæring i Helseplattforma

– For tidlig å konkludere

Det er tidligere kjent at utlån av helsepersonell blir basert på frivllighet, og at det vil bli innført bonusordninger.

Kommunikasjonsdirektør May-Helen Molvær Grimstad ved Helse Møre og Romsdal sier at er i tett dialog med både Helse Midt-Norge og St.Olavs om prosessen.

Det er for tidlig å konkludere hvor mange som vil komme fra St. Olavs til Helse Møre og Romsdal. Det er avhengig av frivillighet, sier Grimstad.

Les også Helseplattforma: – Systemet hadde neppe blitt valt om det skulle kjøpast i dag

Opplæring i Helseplattforma i Ålesund 9. februar 2024. Vi ser frå bak i lokalet fram mot læraren. Det lyser frå mange dataskjermar og vi ser ryggane til 7 elevar som sit konsentrert og får opplæring i Helseplattforma

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL