Hopp til innhold

Nå kan byfolk bli bønder - uten å flytte

Du trenger ikke kjøpe småbruk og flytte på landet for å leve ut bondedrømmen.

Andelsgård

150 personer eier Medalshus andelslandbruk sammen. Der kan de så, pleie, luke og høste i grønnsaksåkeren. Bildet er tatt i fjor. Nylig ble enda et andelslandbruk etablert i Trøndelag.

Foto: Medalshus anderlslandbruk

Flere og flere blir medlem av andelsgårder, for å pleie jorda, så og høste egne grønnsaker.

– Det er noe meditativt og avslappende med å leie jorda. Vi vil rett og slett at flere kan få stikke fingeren i jorda, sier Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

Må pleie, høste og så minst seks timer i året

Det er 43 andelsgårder rundt om i landet. De fleste er lokalisert på Østlandet.

Vårløk

De fleste andelsgårder i Norge ligger på Vestlandet. Her fra Århus andelsgård utenfor Skien, som etablerte seg i 2011.

Foto: Britt Boyesen / NRK

I januar etablerte Vikhammer andelsgård seg i Malvik utenfor Trondheim. Bonde Olav Vikhammer tok initiativ, og Vaagland er styreleder.

Andelsgården er organisert som et samvirkelag: Medlemmene betaler egenandeler for å være med å leie jorda. De må bidra på andelsgården minst seks timer hvert år.

Selv er hun grafisk designer og oppbokst i blokk. Interessen for egendyrkede grønnsaker har kommet sakte men sikkert etter at hun sådde sine første tomater i vinduskarmen.

Noen har full global oversikt og spesialutdanning innen økologisk hagebruk. Andre vet ikke om gulrota vokser på trær eller i jorda.

Pål Theodorsen

Legger til rette for barna

I Trøndelag er det noen få godt etablerte andelsgårder, deriblant Medalshus andelslandbruk på Melhus litt sør for Trondheim. Etter tre sesonger har de 150 andelseiere.

– Det er stort mangfold blant dem. Noen har full global oversikt og spesialutdanning innen økologisk hagebruk. Andre vet ikke om gulrota vokser på trær eller i jorda, sier styreleder i Medalshus andelslandbruk, Pål Theodorsen.

Andelsgårder

Medalshus andelsgård med styreleder Pål Theodorsen etablerte seg for tre år siden. De vet de kan miste andelseiere til nyetablerte Vikhammer andelsgård, men mener det er plass til flere andelsgårder i Trøndelag og Norge. Her med styreleder i Vikhammer andelsgård, Elisabeth Sagfjæra Vaagland.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Theodorsen synes det er spesielt givende å se barna boltre seg i grønnsaksåkeren:

– De røsker opp gulrota, skyller den i bekken og trykker den rett i gapet. Mange barn er fascinert over de mange ulike grønnsakene de kan høste.

Også i Inderøy i Nord-Trøndelag drives et andelslandbruk. Øver-Bakken andelslandbruk startet opp i fjor.

Trendy med økologisk mat

Gulrot, potet, hodekål, rødløk og hvitløk er blant det som kan sås og høstes på begge andelsgårdene. Styreleder Theodorsen sier at brokkoli er det mest populære ved andelsgården i Melhus.

På Vikhammer planlegger de blant annet urter og flere typer salater og beter.

Vikhammer andersgård 63 andelseiere. De håper på 180 frem til høsten. Så langt er det flest unge voksne som er medlemmer.

Vaagland tror trenden med økologisk mat bidrar til at folk vil bli «litt bonde».

– Økologisk mat er dyrt, og det er ikke alle som har råd. Men det er viktig å understreke at alle kan bli andelseiere. En trenger absolutt ikke være idealist. De fleste er med for å lære, og for å få et avbrekk i hverdagen, sier Vaagland.