Hopp til innhold

Lokal mat på bordet kan bli sjelden kost

Fortsetter utviklingen må du lete lenge etter lokale råvarer fra nærbonden din. Landbruket i Troms sliter mer enn noen gang.

Bondens marked

Lokalproduserte landbruksvarer kan bli sjelden vare for deg.

Foto: Heidi Uddu / NRK

Kalde fakta viser at det står dårlig til i landbruket i Troms. Fylket står mellom barken og veden ifølge lederen av Troms Bondelag, Asgeir Slåttnes. Klimaet tilfredsstiller ikke tilskudd til arktisk landbruk, og det er for kaldt til å produsere like mye mat som i nabofylket Nordland.

  • I løpet av tre år er 116 gårdsbruk lagt ned.
  • De siste fem årene har Troms hatt den største nedgangen i jordbruksareal.
  • Fra 2005 til 2015 sank antall melkekyr med mer enn 20 prosent.
  • Troms er blant de fem fylkene i landet som produserer minst økologisk mat.
  • Svineproduksjonen går kraftig ned i nord.

Bekymret

I disse dager legger landbruksdirektøren siste hånd på årsrapporten om landbruket i Troms. Den skal sendes til Landbruksdepartementet. Berit Nergård Nyre legger ikke skjul på at hun er sterkt bekymret for situasjonen.

Berit Nergård Nyre

– Vi ser alvorlig på situasjonen for landbruket i Troms, sier Berit Nergård Nyre.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Over tid har vi sett reduksjonene som dere viser til her. Vi er bekymra for to ting. Det ene er at fagmiljøet blant bøndene tynnes ut, det bli langt imellom hver bonde. Det blir vanskelig å opprettholde et godt faglig- og sosial miljø. Det andre er om vi klarer å opprettholde produksjonen. Vi er opptatt av å beholde arbeidsplassene i næringsindustrien som for eksempel TINE og Nortura, sier Nyre.

– Jeg ble landbruksdirektør i 2002 og da var det over 2000 gårdsbruk i Troms. Nå er det 921 igjen.

Landbruksdirektør i Troms Berit Nergård Nyre

Små enheter, mye leiejord

Hvorfor er Troms så utsatt sammenlignet med resten av landet. Det er et spørsmål som ikke har et entydig svar. Men både Nergård Nyre og leder for Norsk Bonde- og Småbrukarlaget i Troms, Birger Bull er enige om at enhetene er for små.

– Vi har for små arealer og for lange avstander. Det er billigere å kjøpe kraftfor framfor å kjøre 30 kilometer for å slå og ta med seg gress. Dette er det ingen økonomi i, sier Birger Bull.

I Troms er 60 prosent av den jorda bøndene bruker, leiejord.

Ikke så bekymra

I Nortura SA er de ikke så bekymret for framtida som landbruksdirektøren i Troms. I Målselv har de over 170 medarbeidere. Informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje. Hun skriver i en e-post:

Elin Ytterdahl Tohje

– Vi er fornøyd, sier informasjonsdirektør i Nortura SA, Elin Ytterdahl Tohje

Foto: Erik Buraas / STUDIO B13

«Vi er fornøyde med driften vår på Nortura Målselv. Det er bra driv og det har til og med vært en økning i antall slakt. Vi er involvert i prosjekter som er viktige for oss, og som skal jobbe for å sikre fortsatt kjøttproduksjon i Nord-Norge. Matproduksjon vil alltid være viktig og vi har tro på at det også er viktig i Nord-Norge i fremtiden.»

Optimistiske unge

Til tross for nedslående tall finner vi flere unge gårdbrukere i Troms som satser store penger på arbeidsplassen sin. Berit Nergård Nyre sier de samlet 90 personer med tilknytning til landbruket denne uka.

– Der deltok tre unge bønder. Jeg blir glad av å høre at dette er noe de vil og ønsker å satse på, sier hun.