NRK Meny
Normal

– Vegetartrenden kan true kjøttbransjen

Stadig flere bytter ut kjøtt med andre alternativer. – Vi vil nok merke det på sikt dersom trenden fortsetter, sier kjøttbransjen.

Detox salatbuffet2

Tilstede Mat og Mer i Kristiansand er en av flere restauranter som satser på vegetar- og veganmat.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, er foreløpig ikke bekymret for at stadig flere kutter ned på kjøtt.

– Men vi merker det nok dersom det viser seg at vegetartrenden holder stand. Da tenker jeg særlig på de unge damene som begynner på trenden. Hvis de fortsetter med det når de stifter familie, så vil det nok få betydning, sier Juul-Hansen.

Bjørn-Ole Juul

Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

Foto: Benedicte Hole / NRK

Byrådet i Oslo innførte denne uken kjøttfri mandag i rådhuskantina, og stadig flere ser på muligheten for å bytte ut kjøtt med andre matvarer.

Det liker Juul-Hansen dårlig.

– En iscenesatt bølge

– Jeg ser ikke bort fra at det er noen burgersjapper rundt rådhuset i Oslo som går gode dager i møte, spesielt på mandagene. Det forbauser meg at man må ty til virkemidler som å innføre tvangsregler for hva folk skal spise, sier Juul-Hansen.

Han legger til:

– Måten man gjør det på tyder jo helt klart på at dette er en iscenesatt bølge, så vi får se hvor lenge den varer. Foreløpig er vi ikke veldig engstelige, men vi registrerer at trenden er der.

– En av få trender som vil kunne true kjøttbransjen på sikt

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kjøttkonsumet de siste to årene har flatet ut og gått noe ned. Det synes Norsk Vegetarforening er en positiv utvikling.

Detox Salat

Kjøttkonsumet har de siste to årene flatet ut, og stadig flere får øynene opp for vegetarmat.

Foto: Elise Rønnevig / NRK

– En viktig årsak er skepsis til kylling, blant annet på grunn av smittefare. Antakelig er også vegetar-trenden medvirkende, sier informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening, Pål Thorbjørnsen, og legger til:

– Dette er en av få trender som vil kunne true kjøttbransjen på sikt. Det ville overraske meg om større kjøttprodusenter ikke har ansatte som bruker noen timer i året på å følge med på dette.

– Trenden er kommet for å bli

Flere studentskipnader har gjennomført prøveordninger med kjøttfrie mandager. Universitetet i Agder utelukker ikke at også de i fremtiden henger seg på.

Jette kristensen ved uia kantine

Kjøkkensjef ved UiA, Jette Kristensen, vil på sikt se på en kjøttfri ordning ved universitetet.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Det er en trend som er kommet for å bli, så det er absolutt noe vi fokuserer på, sier kjøkkensjef ved UiA, Jette Kristensen.

– Kan det være aktuelt for dere å innføre kjøttfri mandag?

– Ja, det kan det absolutt. Vi begynte så smått med «meatless monday» i vår. Foreløpig kjører vi ikke rene vegetardager, men det vil nok bli mindre kjøtt etter hvert. Det gagner også studentene, for da vil prisene gå ned, påpeker hun.

Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund tror derimot vegetartrenden åpner opp for innovasjon – også i kjøttbransjen.

– Jeg tror trenden gjør at bedriftene tenker hvordan de kan hive seg inn på denne bølgen. Har du utstyr til å produsere kjøttprodukter så kan du også produsere produkter med høy andel av grønnsaker, sier Juul-Hansen.

Enkel vegetarmat for hvermansen.
Kokken viser hvordan vi lager vegetarisk norirull. Sjøtang fylles med forskjellige grønnsaker og en hjemmelaga sweet chili.Populært kalt Noriwrap.

Kjøkkensjef Benjamin Dogan på Tilstede mat og mer viser hvordan man enkelt kan lage kjøttfri mat. Her viser han hvordan vi lager vegetarisk norirull.