Hopp til innhold

Her er Årets trønder og Årets hverdagshelt 2023

Mushaga Bakenga er kåret til Årets trønder 2023, og Bodil Morken er Årets hverdagshelt.

Årets trønder og Årets hverdagshelt 2023

Mushaga Bakenga fra Trondheim er kåret til Årets trønder 2023. Bodil Morken fra Ålen er kåret til Årets hverdagshelt.

Foto: Rune Petter Ness/Bent Lindsetmo

– Det er en veldig glad mann som sitter her og er rørt, sier Bakenga til NRK.

Etter at det kom inn 426 forslag til Årets trønder og 210 til Årets hverdagshelt fra publikum i høst, står nå to navn igjen.

Mushaga Bakenga er kåret til Årets trønder og Bodil Morken er Årets hverdagshelt. De får NRK Trøndelag og Adresseavisens hederspris.

– Jeg setter pris på støtten. At folk har stemt meg fram setter jeg over alt annet jeg har vunnet og fått anerkjennelse for i livet, sier Bakenga.

Tatt kampen mot rasisme i fotballen

Bakenga var en av fem finalister som juryen plukket ut blant de 426 forslagene som publikum sendte inn. En av finalistene trakk seg rett før avstemminga starta og vi gikk derfor til avstemming med fire finalister.

Avstemminga ble avslutta søndag 7. januar. Alle finalistene har vært populære hos publikum og fått mange stemmer. Etter hvert dro Mushaga Bakenga fra og vant avstemminga til Årets trønder 2023.

Dette er juryens begrunnelse for hvorfor Bakenga var en av finalistene:

«Selv om det har kostet, har han tatt kampen mot rasismen i fotballen. Han har vist at det fortsatt er skremmende vanlig at spillere, unge som voksne profesjonelle, blir utsatt for rasistisk hets. Bakenga er et forbilde for dem som blir utsatt for det, og en viktig talsperson for alle som vil ha en rasismefri fotball. Det koster han å stå i kampen, men han gjør det likevel. Utenfor banen bruker han mye til på Jabez, en hjelpeorganisasjon han og familien startet i 2018 og som driver en skole for rundt 1000 vanskeligstilte barn.»

Ansvarlig redaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby og nyhetsredaktør i NRK Trøndelag Nareas Sae-Khow deler ut prisen for årets hverdagshelt og årets trønder 2023.

Ansvarlig redaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby og nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow, deler ut prisen for årets hverdagshelt og årets trønder 2023.

Foto: Frøy E. Hamstad / Adresseavisen

– Bakenga er en viktig stemme

– Mushaga Bakenga er en meget verdig vinner av Årets trønder. Det er ingen som helst tvil om at det han har gjort, betyr enormt mye for mange unge – både på og utenfor fotballbanen.

Det sier nyhetsredaktør Nareas Sae-Khow i NRK Trøndelag.

– For oss som har kjent rasisme på kroppen, så er det ekstra rørende å konstatere at trøndere virkelig setter pris på slike personer som Bakenga – som tør å si fra og virkelig lede an i kampen for inkludering og mangfold.

Søsteren Neema Bahati og mor Fiffi Namugunga tok imot prisen for Årets trønder 2023 på vegne av Mushaga Bakenga.

Mor Fiffi Namugunga og søster Neema Bahati tok imot prisen på vegne av Bakenga.

Foto: Frøy E. Hamstad / Adresseavisen

Sae-Khow får støtte fra ansvarlig redaktør i Adresseavisen Kirsti Husby:

– Bakengas kamp mot rasisme er både modig og viktig. Han har over mange år vært et stort forbilde gjennom det å være en dyktig fotballspiller.

– Å bruke den posisjonen til å si tydelig ifra om diskriminering og hat, er til inspirasjon for alle og ikke minst til stor hjelp for de som opplever rasisme i hverdagen.

Bodil Morken vant prisen for årets hverdagshelt 2023.

Bodil Morken er årets hverdagshelt 2023.

Foto: Elisabeth Strand Mølster / NRK

Årets hverdagshelt: Bodil Morken

Blant alle forslagene som kom inn til Årets hverdagshelt, ble Bodil Morken fra Ålen en av de fem som juryen plukket ut som finalist for det hun har gjort for nærmiljøet sitt.

– Hvis det betyr litt for noen, så er jeg fornøyd, sier en rørt Morken om eget engasjement.

– Jeg synes det er stas å få denne prisen hjem til bygda. Mange har vært på gjenbruksloftet og spurt hvordan man kan stemme, fordi de ville stemme på meg. Det synes jeg er veldig stas.

Hun hadde ikke forventet at prisen skulle gå til henne og tenkt at hun bare skulle nyte konserten i Olavshallen.

– Jeg har ikke skrevet noen takketale eller noen ting.

Dette sier juryen om Morken:

«Norge er helt avhengig av frivillig innsats, både i hverdagen og når krisealarmen går. 45-åringen sto frem i offentligheten for alvor som leder av omsorgsgruppa i Ålen sanitetsforening under en flere dagers leteaksjon høsten 22. Initiativtaker til Gjenbruksloftet i Ålen, alt er gratis. Ukrainere og andre strømmer til hver åpningsdag (tirsdager og fredager). Hun er sentral i organisasjonen «En hjelpende hånd i fjellregionen». Bodil steppet inn for å bidra til å berge Osbrakka, et kulturminne etter gruvedrift i Ålen. Hun er også frivillig journalist i Bygdabladet for Ålen og Hessdalen.»

Les også Vil gi tilbake etter at hun selv fikk hjelp: – Jeg vet hvordan det kan være

Bodil Morken fra Ålen

Det er redaktørene Nareas Sae-Khow (NRK) og Kirsti Husby (Adresseavisen) som har utpekt Årets hverdagshelt blant de fem finalistene som juryen nominerte. De andre fire var Lucas Haagensen fra Flatanger , Frode Eggen fra Melhus , Hege Gundersen fra Trondheim og Anne Ovidie Hagerup fra Overhalla .

– En ledestjerne

– Jeg må si at jeg blir helt blåst av banen over engasjementet og nestekjærligheten som Bodil Morken viser gjennom sin innsats for lokalsamfunnet sitt.

Det sier nyhetsredaktør i NRK Trøndelag, Nareas Sae-Khow.

– Morken er rett og slett en ledestjerne for oss alle, og det er veldig fint å få lov til å kunne utrope henne til Årets hverdagshelt. Gratulerer så mye!, sier Sae-Khow.

Alle lokalsamfunn trenger en Bodil Morken! Årets hverdagshelt imponerer stort med alle initiativene hun har satt i gang i bygda si. Gratulerer så mye med vel fortjent pris, sier ansvarlig redaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby.

Les også Hvem blir Årets trønder 2023?

Finalistene til Årets trønder 2023