Hopp til innhold

Vil gi tilbake etter at hun selv fikk hjelp: – Jeg vet hvordan det kan være

Siden pandemien har det ballet på seg med frivillige verv for ålbyggen Bodil Morken. I stedet for å sitte hjemme, er hun blitt en hjelpende hånd som bidrar der hun kan.

Bodil Morken fra Ålen

MANGE FÅR HJELP: Takket være Bodil Morken og de andre i «En hjelpende hånd» er det mange i fjellregionen som får hjelp nå før jul.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I det som en gang var en kafeteria i Ålen sentrum, bugner det nå av klær, sko, bøker og leker.

Her er det plass til alt som folk fra både fjern og nær ikke trenger lenger.

– Det har kommet inn en graviditetstest her og den forsvant etter tjue minutter, forteller Bodil Morken (45).

Nå er hun finalist i kåringa av Årets hverdagshelt 2023.

– Til stor hjelp

For litt over to år siden startet Bodil og tanta Birgit Morken Hov opp Gjenbruksloftet i Ålen.

Tanken var å starte opp et bemannet sted hvor de kunne gi ut ting gratis mot at folk kom og leverte.

– Vi tenker at vi gir nytt liv og at ting blir brukt i stedet for at det blir kasta. Bygdefolket er veldig takknemlige for tilbudet, sier Bodil.

I starten var det bare Bodil og Birgit som drev loftet. Nå har antallet frivillige økt til over ti stykker.

Det er fint for Bodil, som også har en del andre ting å holde på med.

Som leder av omsorgsgruppa i Ålen sanitetsforening, medlem i organisasjonene «En hjelpende hånd i fjellregionen» og «Osbrakkas venner» og frivillig journalist i Bygdabladet, er timeplanen hennes som regel full.

– Det har hendt seg at jeg har blitt ringt mens jeg har stått og sminket meg på badet. Da har jeg tatt telefonen og gått ut med et sminka øye uten å se det før jeg kom hjem igjen, ler Bodil.

Skadet skulderen

Det var etter at hun skadet skulderen sin i 2019 at hun begynte å engasjere seg litt ekstra i lokalmiljøet. På grunn av skaden kunne hun ikke fortsette å jobbe, men hun ville ikke bare sitte hjemme.

Et ja ble til et til, og plutselig hadde hun mye å holde på med.

– Jeg liker ikke å bare gå hjemme og se på serier. Da fant jeg ut at jeg må gjøre noe nyttig mens jeg venter på å bli mer utreda, forteller Bodil.

Politikk har hun foreløpig styrt unna. Da hun tidligere i høst ble spurt om å være frivillig i forbindelse med valget, trodde hun først at det var tull.

– Jeg sa at jeg var opptatt med å gå tur med enhjørningen min, for jeg trodde de tulla, ler hun.

Da Bodil skjønte at det var et oppriktig spørsmål, sa hun fortsatt nei. Hun vil heller bruke tiden på andre verv og oppgaver.

Fikk økonomisk hjelp

For Bodil kommer engasjementet for frivillig arbeid og lokalmiljøet fra egne erfaringer.

Da hun var ung alenemor, mottok hun selv økonomisk hjelp. Den hjelpen er hun fortsatt takknemlig for at hun fikk.

– Nå, når jeg har det bra økonomisk, vil jeg hjelpe noen i samme situasjon med å komme seg gjennom en vanskelig hverdag når jeg selv vet hvordan det kan være. Det betyr så mye, forteller hun.

Bodil er ikke så glad i oppmerksomheten rundt seg selv, men er ydmyk og glad for nominasjonen til Årets hverdagshelt.

– Jeg ble tatt litt på senga. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg noe sånt før, sier hun.

Bodil Morken fra Ålen er nominert til Årets hverdagshelt 2023

Kjell Tore Magnussen, operativ leder i Holtålen Røde Kors (tv) og ordfører Jan Arild Sivertsgård mener nominasjonen av Bodil Morken til Årets hverdagshelt er helt på sin plass.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Ildprøve

Noe av det hun bruker mest tid på i tillegg til Gjenbruksloftet, er Ålen Sanitetsforening og «En hjelpende hånd i fjellregionen».

Bodil sto for alvor frem i offentligheten som leder av omsorgsgruppa i Ålen sanitetsforening under en flere dagers leteaksjon høsten 2022.

Les også Savna mann i Ålen: – Vi hjelper hverandre

Bente Kværnes på butikken i Ålen

Da en mann ble meldt savnet, stilte Morken og omsorgsberedskapen i Ålen sanitetsforening opp. Leteaksjonen varte i fem dager, og mannen ble funnet i live.

– Vi tok bare en telefon til Bodil vi, så var hele maskineriet i gang. Vi kunne konsentrere oss om vår oppgave som var leteaksjonen, mens Bodil og gjengen hennes bidro med mat til mannskapene, sier Kjell Tore Magnussen, operativ leder i Holtålen Røde Kors.

– Det var en langvarig sak og litt av en ildprøve for meg som skulle koordinere alt. Jeg fikk e-post fra Norsk Folkehjelp etterpå om at de aldri hadde opplevd maken til bevertning, så jeg gjorde kanskje noe rett da, sier Bodil sjenert.

Nå jobber omsorgsberedskapsgruppa med å registrere alle hjertestarterne i bygda så folk får vite hvor de er og for et generelt tryggere lokalsamfunn.

– Om vi redder bare ett liv på det, er jeg fornøyd.

Bodil Morken fra Ålen finalist til Årets hverdagshelt

En av oppgavene til Bodil Morken er å registrere alle hjertestarterne rundt om i kommunen, slik at alle vet hvor de er om det blir behov for dem.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hektiske juletider

Nå som det nærmer seg jul blir det mye å gjøre for medlemmene i «En hjelpende hånd i fjellregionen» også. Her sitter Bodil i styret.

De mottok nettopp Røros kommunes frivilligpris for arbeidet de har gjort.

– Vi vet det er mange familier som trenger hjelp, så hver 14. dag får vi mat fra matsentralen i Trondheim som ellers hadde blitt kasta på grunn av kort holdbarhet, forteller Bodil.

De frivillige er med på å dele ut matvarene til de som trenger det. I tillegg kan de hjelpe folk som søker om det med å betale for eksempel regninger.

Inn mot jul kommer det inn ekstra mange søknader om hjelp til julegaver.

– Nå har vi ordna så alle ungene får julegave i stedet for bare noe praktisk. Jeg synes det er en bra ting og iallfall viktig at barna får gave. Hvis alle gjør litt, kan det bety mye for mange, sier Bodil.

Og ordfører Jan Arild Sivertsgård er full av lovord over Morkens engasjement.

– I dag er det vanskelig å få med folk og da er vi avhengig av fanebærer som går foran. Og det er absolutt Bodil, det har vi sett i mange tilfeller. Det han hun greier å få med seg mange til å bidra er med og smører hele lokalsamfunnet vårt.

Les også Skravla går på Grande gaard

Anne Ovidie Hagerup