Hopp til innhold

Hvem blir Årets trønder 2023?

Kamp mot rasisme, ost i verdensklasse, Skitbyen og forskning på kunstig intelligens. Dette er grunner god nok til å bli kåret til Årets trønder 2023.

Finalistene til Årets trønder 2023

FINALISTER: Fire finalister kjemper om tittelen Årets trønder 2023. Du bestemmer hvem som vinner.

Foto: Ole Petter Ness / Adresseavisen

Nå kan du stemme på din favoritt til å bli Årets trønder. Kåringa er et samarbeid mellom NRK Trøndelag og Adresseavisen.

En jury har plukket ut finalistene blant alle de 425 forslagene som kom inn fra publikum.

Det har vært stor stas å nok en gang få plukke kandidater til årets trønder, sier juryleder Bjørn Tore Grøtte, (Programsjef NRK P1)

Fire finalister

I kåringa av Årets trønder presenterer vi i år fire kandidater. Den femte kandidaten vi hadde plukket ut, har av personlige årsaker valgt å trekke seg. Det har vi respekt for, sier jurylederen.

Det er et grundig arbeid som gjøres i en slik juryering, og det er ikke mulig for oss å finne en ny femte kandidat på riktig vis på så kort tid nå. De fire kandidatene vi har er svært gode, og vi håper publikum finner noen de ønsker å stemme på, sier Bjørn Tore Grøtte.

  • Du kan stemme fram til midnatt søndag 7. januar.
  • Du kan stemme en gang per dag fra samme IP-adresse.
  • Prisen deles ut i Olavshallen fredag 12. januar

Dette er finalistene og juryens begrunnelse

Mushaga Bakenga

Mushagalusa Bakenga

Mushaga Bakenga har tatt opp kampen mot rasehets både på og utenfor fotballbanen.

Foto: Odds ballklubb

Juryens begrunnelse: Selv om det har kostet, har han tatt kampen mot rasismen i fotballen. Han har vist at det fortsatt er skremmende vanlig at spillere, unge som voksne profesjonelle, blir utsatt for rasistisk hets. Bakenga er et forbilde for dem som blir utsatt for det, og en viktig talsperson for alle som vil ha en rasismefri fotball. Det koster han å stå i kampen, men han gjør det likevel. Utenfor banen bruker han mye til på Jabez, en hjelpeorganisasjon han og familien startet i 2018 og som driver en skole for rundt 1000 vanskeligstilte barn.

Inga Strümke

Fotomontasje av Inga Strümke og klassequiz-grafikk. Hun peker mot kamera og smiler.

NTNU-forsker Inga Strümke lærer folk om kunstig intelligens.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg

Juryens begrunnelse: KI-forskeren fra NTNU har en helt fantastisk formidlingsevne. Hun har lært nordmenn om kunstig intelligens på en så god måte at hun har blitt en slags kjendisforsker, og har en bestselgende bok. Hun er tydelig mot både politikere og andre makthavere, og formidler til oss andre det vi burde skjønne om det som skjer med teknologien.

Ole Martin og Berit Hafsmo

Ole Martin Hafsmo

Ole Martin Hafsmo er regissøren som valgte å fortelle mor Berits historie.

Foto: Bent Lindsetmo

Juryens begrunnelse: Gjennom en av årets mest populære podkaster har sønn Ole Martin klart å formidle sin mors liv med nærhet, latter og ukuelig optimisme. Og mamma Berit har bydd på seg selv og rørt lytterne i samtlige episoder. De har satt Skitbyen på Norgeskartet og vist at selv i de mest håpløse situasjoner finnes det håp.

Maren Gangstad

Maren Gangstad

Maren Gangstad og gjengen på Gangstad ysteri satte Inderøya på verdenskartet da de tok hjem seieren i oste-VM.

Foto: Morten Andersen / NRK

Juryens begrunnelse: Satte Inderøy, Trøndelag og Norge på ostekartet da hun med Gangstad Nidelven Blå danket ut franske, italienske og andre kjente oster i oste-VM og tok hjem seieren. En seier for kortreist mat og Trøndelag som matregion.

Vegen videre

En jury har altså plukket finalistene til kåringa av Årets trønder Årets hverdagshelt. Mens hverdagshelten blir endelig bestemt av redaktørene, er det publikum som stemmer fram Årets trønder 2023.

Juryleder Bjørn Tore Grøtte fra NRK er spent på hvordan finalistene blir tatt imot.

Jeg synes vi har landa på to svært gode lister, og nå blir det spennende å høre hva folk sier - når det kommer ut.

Det er så klart like mange meninger om kandidatene som det er trøndere. Og det er litt av moroa. Det er alltid vanskelig å komme fram til en ferdig liste. Men juryen er godt sammensatt, vi utfyller hverandre på en god måte, og til sammen har vi en nokså bred oversikt, sier Grøtte.

Her er finalistene til kåringa av Årets hverdagshelt:

Les også Skravla går på Grande gaard

Anne Ovidie Hagerup

Les også – Det er godt å strikke til de som trenger det

Hege Gundersen fra Trondheim

Les også Vil gi tilbake etter at hun selv fikk hjelp: – Jeg vet hvordan det kan være

Bodil Morken fra Ålen

Les også Lucas mistet mormor og startet innsamling til kreftsaken

Lucas Haagensen

Les også Det Frode (46) opplever på jobb er hemmelig for omverdenen: – Det kjennes viktig ut

Frode Eggen er finalist i kåringa av Årets hverdagshelt

Redaktørene Nareas SaeKhow i NRK Trøndelag og Kirsti Husby i Adresseavisen, velger hvem av disse fem finalistene som til slutt kan kalle seg Årets hverdagshelt 2023.

Avstemminga på Årets trønder er det DU som gjør og den er åpen på helt fram til midnatt søndag 7. januar. Da telles stemmene opp.

Fredag 12. januar vil både Årets hverdagshelt og Årets trønder blir offentliggjort. Det skjer under nyttårskonserten i Olavshallen på kvelden.

Juryen for Årets trønder og Årets hverdagshelt; Siv Sandvik, Martin Lilleberg, Bjørn Tore Grøtte (juryleder), Arnhild Holstad, Hans Vang og Eldar Rønning

Juryen består av Siv Sandvik (Adresseavisen), Martin Lilleberg, Bjørn Tore Grøtte (NRK og juryleder), Arnhild Holstad, Hans Vang og Eldar Rønning.