Hopp til innhold

Mobbesaken i Malvik: – Frykter flere mister håpet

Katrine Olsen Gillerdalen er sjokkert over at Malvik kommune vil anke, etter at tingretten dømte dem ansvarlige for mobbingen av skoleelev. Selv mistet hun sønnen i selvmord etter mobbing.

Katrine Olsen Gillerdalen

Katrine Olsen Gillerdalen ser på mobbeanken som et faresignal. - Jeg synes det er trist at Malvik kommune ikke velger å gå foran som en kommune som tar ansvar, sier hun til NRK.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I et lukket møte fredag bestemte formannskapet å anke dommen mot en kvinne (25), som skal ha blitt mobbet og utsatt for seksuelt overgrep på Vikhammer ungdomsskole.

– Anken er et faresignal. Den vil bidra til at flere som er blitt mobbet mister håpet, sier Katrine Olsen Gillerdalen til NRK.

Avfeies som bagateller

I mars 2014 mistet Gillerdalen sønnen Odin (13) i selvmord. Sønnen skal ha blitt grovt mobbet over år.

– Også i det tilfellet handlet det om at skolen ikke grep inn. Det er så lett at mobbesaker blir avfeid som bagateller. Jeg synes det er trist at Malvik kommune ikke går foran som en kommune som tar ansvar. I stedet fortsetter de å trenere saken, og gjør livet vanskelig for et enkeltmenneske og hennes nærmeste som har et håp om å komme seg på beina.

Mobbesak i Malvik

Den mobba kvinnen håper på en ny start på livet når rettsaken mot Malvik kommune er ferdig.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Angrer ikke

Anken fra kommunen er ikke offentliggjort. Etter det NRK kjenner til vil det gjøres i en pressemelding mandag.

Kvinnen (25) som ble mobbet, sier til NRK at hun ble livredd da hun hørte om anken:

– Jeg håpet å få starte på nytt i 2016. Jeg føler meg fortsatt mobbet – av Malvik kommune.

– Angrer du på at du gikk til retten?

– At det skulle bli så uutholdelig som dette, kunne jeg ikke forestille meg. På vegne av meg selv og andre mobbeofre, er dette allikevel det eneste rette jeg kunne gjort.

Ordfører Ingrid Aune vil ikke kommentere saken utover følgende tekstmelding: «Kommunen står midt i en rettssak og da kan vi selvsagt ikke gå ut og kommentere en sak med to parter før domstolene har gitt en endelig avklaring. Det er rettssystemet som på fritt grunnlag må vurdere denne saken».

Ester Sandtrø, kommunalsjef for oppvekst, vil ikke kommentere kritikken. NRK har kontaktet kommunens advokat gjentatte ganger uten å få svar.

Politiker: – Overrasket

Torhild Aarbergsbotten og Lill Hariett Sandaune

Lill Harriet Sandaune (Frp) støttet ikke vedtaket om å anke dommen. - Kampen mot mobbing i Malvik kommune bør starte med at kommunen aksepterer dommen, mener Sandaune.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Stortingspolitiker Lill Harriet Sandaune (Frp) er én av sju representanter i formannskapet i Malvik. Hun støttet ikke vedtaket om å anke mobbedommen.

– Jeg er overrasket over at kommunen vil anke, og synes fortsatt det er uforståelig. Jeg hadde håpet og trodd at vi skulle sette punktum – at kvinnen og familien skulle få fred, sier Sandaune.

Hun mener anken er et signal om at det ikke er velvilje blant politikerne om å kjempe mot mobbing.

– Kampen mot mobbing bør starte med å akseptere dommen. Deretter bør man starte målrettet arbeid mot mobbing og sørge for at noe sånt aldri skjer igjen.