Normal

Mener vedlikeholdet ved Domen er en skam

Sjefsredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, mener vedlikeholdet av gravplassen ved Nidarosdomen må betegnes som en skam for en kirkehovedstad.

domkirkegården

Gravplassforvaltninga mener det er mange utfordringer ved å holde Domkirkegården vedlike. Blant annet er hele grunnen fredet.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Sjefsredaktøren i Vårt Land, Helge Simonnes, skrev mandag en kommentar om at det ikke bare er Rosenborg Trondheim trenger å få skikk på.

– Mange av de gamle gravstedene er overgrodd av ugress, løvetann og tistler. Gravstøtter står på skakke, og det hele er preget av dårlig vedlikehold, sier Simonnes i sin kommentar.

Mange utfordringer

Trygve Jensen

Trygve Jensen mener det kommer til å koste flere hundretusen for å kunne vedlikeholde alt på Domkirkegården.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Trygve Jensen, avdelingsleder for gravplassforvaltninga i Trondheim, har ansvar for vedlikehold av alle gravstedene i byen.

– Det er et delt ansvar for å holde kirkegården ved like. Trondheim bydrift har ansvar for plena og veiene, vi har ansvar for selve gravstedene og ei gruppe har stelleansvaret, sier Jensen til NRK.

Mange av gravstedene i Domkirkegården har private eiere, som forvaltninga ikke har lov til å gå inn og gjøre noe med.

– Så det er litt mer kompleksitet i det når det gjelder anlegget. I tillegg er alt fredet og derfor er det mange utfordringer rundt å vedlikeholde det, sier han.

Må godkjennes av Riksantikvaren

domen

Både det som er over og under bakken på Domkirkegården er fredet, dette skaper problem.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Det som både er under og over bakken på Domkirkegården er fredet, og alt som skal gjøres der må godkjennes av Riksantikvaren.

– Da oppstår en del utfordringer. Noen ting skal se gammelt ut og andre ting skal shines opp. Av de 800 gravsteinene som er her, har vi ansvaret for 360 av de, og for å pusse opp alle disse koster det fort flere hundre tusen kroner, sier han.

– Hva kunne dere gjort bedre for å holde kirkegården ved like?

– Vi kunne satt inn flere ressurser på lukejobben. Det vil igjen gå utover andre ting, så det må bli en totalprioritering i Trondheim. Vi har jo løftet Domkirkegården betraktelig de siste to årene, så vi er på rett vei, sier Jensen.