Hopp til innhold

Bygger hytter på fredet fiskevær

De første hyttene er under bygging på Nordøyan, et fredet fiskevær helt ytterst i Vikna. Hittil er bare noen få tomter godkjent til bygging.

Nordøyan

Det er mange utfordringer for dem som vil bygge hytte på Nordøyan. Siden fiskeværet er fredet av Riksantikvaren må sjøhusene som skal settes opp se ut som de som sto der før.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Noen velger ei litt mer ekstrem hyttetomt enn andre når de skal bygge. Det gamle fiskeværet Nordøyan ligger helt ytterst på Vikna. I vest rumler Norskehavet, i sør Folda. Og her bygges det sjøhus i sommer.

Mindre drift med tiden

Nordøyan

Per Ola Valø og Roger Ulsund, er to av aksjonærene i Nordøyan AS, som selger de 12 tomtene i fiskeværet.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Nordøyan er et av de eldste værene i området og et av de viktigste sør for Lofoten. Vinterfisket samlet hundrevis av fiskere her før, på det meste godt over 1000, forteller Roger Ulsund, som er en av eierne på Nordøyan.

– Da jeg var liten gutt på 50-tallet brukte vi å være med hit når presten skulle ha preken på fiskerheimen. Da var det kolossalt mye folk og butikken var en av de største i området, sier Ulsund til NRK.

På den tiden måtte folk ut på havet for å få fisk og måtte ro båtene selv. Med årene ble det mindre drift på øya etter at det ble større og større båter, for da kunne fiskerne sove der.

– Besøkstallet har tatt helt av

Gjertrud Valø

Gjertrud Valø jobber dugnad på Nordøyan, og synes det er gøy at stadig flere viser interesse for plassen.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Det var fiskemottak på Nordøyan frem til for fire år siden. Husene står i stor grad som da det var drift på øya og har både rorbu, væreierbolig, butikk, salteri, trandamperi, tørrfisklager og fiskerheim.

Nå håper eierne å åpne plassen for turister. Tre hytter er under oppføring og i rorbuene kan folk leie rom. Butikken er også åpen når noen av eierne er der. Det blir også arrangert lørdagsturer ut til øya.

– Besøkstallet på øya har tatt helt av. Første lørdagen vi begynte med turer ut hit hadde vi 80 besøkende, og forrige lørdag var det over 60 personer her. Det er veldig artig at folk viser interesse for øya, sier Gjerterud Valø som jobber dugnad på Nordøyan.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Nordøyan

Husene står i stor grad som da det var drift på øya og har både rorbu, væreierbolig, butikk, salteri, trandamperi, tørrfisklager og fiskerheim.

Foto: Camilla Bilstad / NRK

Mange utfordringer

Det er mange utfordringer for dem som vil bygge hytte på Nordøyan. Siden fiskeværet er fredet av Riksantikvaren må sjøhusene som skal settes opp se ut som de som sto der før.

– Hyttene må være i en viss bredde og høyde og være på maks 60 kvadratmeter, sier Ulsund.

Hittil er til sammen 12 tomter blitt godkjent av Riksantikvaren. Sju er fortsatt ledig. Inger Sofie Ness var solgt fra første stund hun hørte om muligheten.

– Det gikk ikke så fort til å begynne med og vi holdt på i tre år med saksgangen fordi det er mange som skal godkjenne byggingen. Både Riksantikvaren, fylket og kommunen skal var med og bestemte, sier Ness.

Hør reisereportasjen fra Nordøyan her (Artikkelen fortsetter under):

Paradis på jord

Ness og familien hennes har funnet sitt paradis på jord. Hun gleder seg til å sitte å spekulere og fantasere ved bauta-monumentet på øya. Bautaen minner om de 41 personene som omkom i hurtigruteforliset utenfor Nordøyan.

– Jeg ser for meg at vi skal sitte der hver kveld og se helt over til Island, sier Ness.