Maria (25) gikk fra vektløfting til løping: – Få som hadde troa på meg

Maria Sagnes Wågan fra Namsos er norgesmester på 5000-meter, men ble møtt med skepsis i løpemiljøet på grunn av kroppsbygningen. – Svært uvanlig å gå fra vektløfting til langløping, sier friidrettsekspert.

Maria Wågan i NM friidrett 2017.

EN AV DE BESTE: Maria Sagnes Wågan er blitt vant til å krysse mållinja først. Her fra NM-gullet på 5000-meter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg tror ikke det var så mange som hadde troa på at jeg kom til å bli en løper, forteller Maria Sagnes Wågan om da hun valgte å satse på løping.

Var større enn de andre løperne

25-åringen var aktiv innen vektløfting som tenåring og ble kretsmester i 2009, men valgte å satse på løping i 2012 ettersom hun likte å løpe.

Det var likevel en stor omstilling for Wågan, som møtte et helt annet kroppspress på løpetrening.

Maria Wågan er blant Norges beste løpere

MYE JOBB: På fem år har 25-åringen blitt en av Norges beste løpere. Grunnen er den enorme treningsgleden, ifølge Wågan.

Foto: Siri Husby Fiskum / NRK

– I vektløfting skal du være eksplosiv, stor og sterk, mens du skal være lett og utholdende i løping. Kontrastene var store, sier hun.

Brydde seg ikke om kommentarene

Wågan, som på den tiden var i tidlig 20-årene, brydde seg lite om kommentarene, og fokuserte heller på å bevise at hun kunne bli best.

– Man får lyst til å bevise at de tar feil og heller stå på enda mer.

Fem år senere definerer hun seg selv som en av Norges beste løpere. Namsosingen legger ned omtrent 14 mil løping uka, og tar årlig store steg mot å bli den aller beste.

– Jeg har løpt 45 sekunder raskere på 5000-meter og 30 sekunder raskere på 3000-meter på ett år, så det går den rette veien.

NRKs friidrettsekspert: – Svært uvanlig

Vebjørn Rodal sier det er uvanlig at noen går fra å drive med vektløfting til å begynne med langløp.

– Vi har sett utøvere som har gått fra å drive med vektløfting til å begynne med sprint, men det Wågan har gjort ser vi ikke ofte.

Vebjørn Rodal

SVÆRT UVANLIG: NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, mener Wågan har litt å gå på før hun når internasjonalt nivå.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Friidrettseksperten med OL-gull i lomma, synes det er artig med utøvere som åpenbart er hardtarbeidende. Men han tror foreløpig Wågan er en løper som kan hevde seg på nasjonalt nivå.

– Teknisk sett er hun ikke på elitenivå internasjonalt. Du ser at hun kommer fra vektløfting, sier Rodal.

Han legger til at det ikke nødvendigvis er veldig heldig å ha stort muskelvolum når du skal springe langt.

– Det kan bli til hinder for henne, men hun kan helt sikkert forbedre seg. Det virker som hun har hodet på rett plass, sier Rodal.

Best i Norge på gateløp

Flere norske utøver har utmerka seg i langdistanseløp den siste tida. Forrige helg sprang Sondre Nordstad Moen inn til ny norsk rekord på halvmaraton i Valencia.

– Jeg tror det er flere som innser hva som skal til for å nå et internasjonalt nivå nå. De skjønner at det trengs mer og viktigere trening, sier NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal.

25-åringen fra Namsos fortsetter å levere resultater i Norgestoppen både på bane- og gateløp. Nylig satte hun også ny norsk årsbeste på 5000-meter gateløp med tiden 16.46, ett sekund raskere enn det tidligere årsbeste, og fire sekunder raskere enn sin personlige rekord.