Må betale dyrt for nye landingsplasser

De nye redningshelikoptrene gjør at flere norske sykehus må utvide og bygge om landingsplassene sine. I Namsos vil dette koste Helse Nord-Trøndelag 12 millioner kroner.

Luftambulansen i Namsos

Helikopterplassen utenfor Sykehuset Namsos er for liten til å ta ned de nye redningshelikoptrene som tas i bruk fra neste år.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Torbjørn Aas står i radiostudio hos NRK Trøndelag

Torbjørn Aas er direktør for sykehusene i Nord-Trøndelag.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Fra 2017 skal de nye norske redningshelikoptrene etter planen tas i bruk. Helikoptertypen Augusta Westlands AW101 er mye tyngre enn dagens Sea King-helikoptre, og gir også et langt høyere lufttrykk når de lander og letter.

Åtte norske sykehus

Dermed må sykehuset i Namsos og sju andre rundt om i Norge gjøre noe med landingsplassene sine, skriver Trønder-Avisa.

– Det vil bli ganske få landinger med de nye helikoptrene, så det vil bli mye jobb for lite, sier sykehusdirektør Torbjørn Aas til avisa.

Totalt 70 parkeringsplasser ved sykehuset kan forsvinne, og oppgraderingen av landingsplassen i Namsos vil koste rundt 12 millioner kroner.

– Parkeringsplassene er veldig viktige for sykehuset. Derfor leter vi etter muligheten for å lande på tak, sier Aas.

Flere sykehus

Det er selskapet Sykehusbygg som skal sørge for at norske sykehus kan ta imot nye redningshelikoptre fra 2017. Da må det gjøres tilpasninger på flere landingsplasser, og arbeidet begynner ved universitetssykehusene.

– Tilpasningene for prioriterte landingsplasser må være unnagjort innen 2016, opplyser Sykehusbyggs prosjektleder, Knut-Ola Haug.

Først ut er Oslo universitetssykehus, med Rikshospitalet og Ullevål sykehus, Stavanger universitetssjukehus og St. Olavs Hospital. I tillegg skal altså landingsplassene ved Sykehuset Namsos gjøres om i tillegg til Sørlandet sykehus, Arendal og Helgelandssykehuset i Mosjøen.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Også landingsplassen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand må tilpasses de nye redningshelikoptrene.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Flyplassen

I Namsos kan også de nye helikoptrene lande på flyplassen utenfor byen, men den ligger fire kilometer fra sykehuset.

– Da vil tidsbruken på å frakte pasientene i bil gjøre det like aktuelt å fly videre til enten Levanger eller Trondheim, mener sykehusdirektøren.

Nå ser Helse Nord-Trøndelag på muligheten for å lande de nye helikoptrene et annet sted ved sykehuset i Namsos. I Levanger bygges det nå en ny landingsplass for helikopter som er tilpasset de nye helikoptrene.