Hopp til innhold

Lege dømt til fengsel for overgrep

Den tidligere fastlegen er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til fem års fengsel for overgrep mot fem pasienter og vold mot sin tidligere samboer.

Aktor Charlotte Aspehaug og forsvarer Thomas Ørnulf Helgesen i retten

Aktor Charlotte Aspehaug og forsvarer Thomas Ørnulf Helgesen i tingretten i en pause i saken mot den tidligere allmennlegen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mannen sto forrige uke tiltalt retten for å ha benyttet seg av sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med fem kvinnelige pasienter. Han var i tillegg tiltalt for vold mot sin tidligere samboer og for å ha brutt et besøksforbud mot en annen kvinne ved to anledninger.

Aktor, Charlotte Aspehaug, la ned påstand om at den tidligere legen måtte dømmes til fengsel i fem år og ni måneder.

Dommen er dermed litt mildere enn påstand fra aktor.

Den tidligere legen er også dømt til å betale erstatning til de fornærmede på til sammen 680 000 kroner.

– Jeg er fornøyd med at han er dømt på samtlige punkter i tiltalen og så tar jeg til etteretning at dommen er noe lavere enn min påstand, sier Aspehaug.

Retten mener han grovt har utnyttet sin stilling som lege for å oppnå seksuell omgang med kvinnene. De har i praksis vært forsvarsløse for overgrepene der de har sittet i gynekologstolen.

Tingretten har dømt mannen på samtlige punkter i tiltalen.

– Min klient er skuffa over å ikke bli trodd i sin forklaring til retten, sier hans forsvarer Thomas Arnulf Helgesen til NRK.

Dommen ble anket av forsvarer på stedet og er derfor ikke rettskraftig.

Nekta straffskyld

Den tidligere fastlegen nekta for å ha gjort noe straffbart da han forklarte seg for retten.

I sin forklaring fortalte han at kvinnene hadde misoppfattet han og at han kun hadde vært grundig i sine undersøkelser.

– Jeg har smertelig opplevd at jeg ble misoppfattet og at min grundighet og nøyaktighet ble misforstått av mine pasienter, sa den tidligere fastlegen i sin forklaring i retten

Aktor påpekte i retten at alle de fem kvinnene var unge og pene.

Tiltalte hevda i retten at de fem kvinnene har samkjørt sine forklaringer for å få han dømt. Dette har ikke retten festa lit til i dommen.

Mista autorisasjon

Overgrepene mot kvinnene skal ha skjedd over flere år.

Det første overgrepet skjedde i 2004 og i 2006 ble mannen etterforsket av politiet for overgrep. Den gangen ble saken henlagt. Han fikk til slutt en sterk advarsel av Helsepersonellnemda.

I 2011 kom det nye klager mot legen. Da tok Helsetilsynet fra mannen autorisasjonen til å jobbe som allmennlege. Da det kom enda en anmeldelse mot mannen i februar i fjor valgte politiet å se på alle de tidligere sakene på nytt.