Hopp til innhold

Sakkyndige om tiltalt lege: – Opplegget framstår som seksualisert

Den tidligere fastlegen som er tiltalt for seksuelle overgrep mener de fem kvinnene har misforstått hans undersøkelser. De sakkyndige mener hele opplegget fremstår som seksualisert.

Sør-Trøndelag tingrett

Aktor Charlotte Aspehaug og de sakkyndige Ole-Erik Iversen, overlege og gynekolog fra Haukeland sykehus i Bergen og Rolf Kirschner, privatpraktiserende spesialist innen gynekologi.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

De sakkyndige i saken mot den tidligere fastlegen som står tiltalt for overgrep mot fem kvinner avga en krass vurdering av den tiltaltes legepraksis i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

– Hele opplegget framstår som seksualisert, var deres vurdering av undersøkelsene foretatt av legen.

Sakkyndige er Ole-Erik Iversen, overlege og gynekolog fra Haukeland sykehus i Bergen og Rolf Kirschner, privatpraktiserende spesialist innen gynekologi.

De pekte blant annet på disse forholdene:

  • Undersøkelsene framstår som uvanlige
  • Berøringene som er påpekt er påfallende
  • Det er uvanlig mange behandlinger
  • Tidsbruken er uforståelig.
  • Hele opplegget framstår som seksualisert
  • Det er påfallende hvordan han rekrutterte unge kvinner til sin egen praksis
  • Gjentatte innvendige undersøkelser er påfallende.

De sakkyndige bygger på dokumenter i saken. Men også rettssaken har gjort inntrykk.

– Saken framstår tydeligere etter to dager, sier Iversen på spørsmål fra aktor Charlotte Aspehaug.

Legen: – Misforstått

Tiltalte selv mener at de fem kvinnene har misforstått. Han mener han bare har vært grundig i undersøkelsene. I retten i dag beklaget han at kvinnene opplevde undersøkelsene som ubehagelige.

– Jeg har smertelig opplevd at jeg ble misoppfattet og at min grundighet og nøyaktighet ble misforstått av mine pasienter, sa den tidligere fastlegen i sin forklaring i retten i dag.

Mannen nekter for å ha gjort noe galt mot de fem kvinnene. Under sin forklaring viste han til at det bare er fem av til sammen 1000 pasienter som har opplevd han som et problem.

– Men det er fem for mye, innrømte han.

Forsvarer, Thomas Ørnulf Helgesen, reagerer på at det er spesialister i gynekologi med 40 års erfaring som vurderer behandlingen til en allmennlege.

– Det er i strid med prinsippet om at en lege skal vurderes av en lege, og ikke av en spesialist. Nettopp på grunn av erfaringsgrunnlag, sier Helgesen til NRK.

Aktor Charlotte Aspehaug og forsvarer Thomas Ørnulf Helgesen i retten

Aktor Charlotte Aspehaug og forsvarer Thomas Ørnulf Helgesen i retten.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Overdrevne undersøkelser

Under sin forklaring i går fortalte de fem kvinnene om ubehagelige gynekologiske undersøkelser.

– Det var fingre over alt og han hadde et veldig seksuelt blikk. Jeg har aldri opplevd noe sånt andre steder, forklarte kvinnen gråtende i retten.

Noen av kvinnene hadde time til legen for å få utskrevet tabletter, men fikk likevel gynekologiske undersøkelser, ifølge tiltalen.

Under sin forklaring har mannen forklart at han var ung, uerfaren og ønsket å være grundig. Han avviser at han har hatt seksuelle motiv bak undersøkelsene.

– Jeg stilte store forventninger til meg selv, sa han.

– Samtlige av disse damene var unge og pene, sa aktor politiadvokat Charlotte Aspehaug.

– Ja, det får være din vurdering, sa tiltalte og viser til at hans pasientlister etter hvert ble mer vanlige, men at det var overvekt av kvinnelige studenter i begynnelsen.

Ikke lenger lege

Ifølge tiltalen skal mannen ha begått overgrepene mot kvinnene i løpet av flere år. Et av overgrepene skal ha skjedd i 2004, mens den siste anmeldelsen mot han ble levert inn i februar i fjor.

Allerede i 2006 ble mannen etterforsket for første gang av politiet. Men den gangen ble saken mot han henlagt. Men Helsetilsynet tok legens autorisasjons til å jobbe som lege etter anmeldelser fra tre kvinner. Dette vedtaket ble gjort om til en sterk advarsel etter en klage til Helsepersonellnemda.

– Det ble konkludert med at min klient ikke hadde seksuelt motiv ved behandling av disse pasientene, påpeker forsvarer Thomas Ørnulf Helgesen.

I 2011 kom det nye klager mot legen og da ble det bestemt å frata mannen autorisasjonen til å jobbe som allmennlege. Da en ny anmeldelse kom mot mannen i februar i fjor valgte politiet å se på alle henleggelsene mot mannen på nytt.

I retten fortalte han at han nå har levd med denne saken i ti år.

– Hvor lenge skal jeg straffes?, sa tiltalte til retten.

I tillegg står han tiltalt for mishandling av samboeren sin og for to tilfeller av brudd på besøksforbud.