NRK Meny
Normal

KS mener innbyggerne må bli hørt

Kommuner i Nord-Trøndelag kommer til å ha en felles dato når folkeavstemninger om kommunesammenslåinger skal gjennomføres for å få flest mulig til å si sin mening.

Folkeavstemning Leksvik

I mai er det klart for folkeavstemning om kommunesammenslåinger i Nord-Trøndelag. Fra 1. mai kan alle forhåndsstemme, mens valgdagen er satt til 23. mai.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Det pågår intense forhandlinger i mange kommuner i Norge. Regjeringa har sagt at målet er at kommunene må bestemme seg før 1. juni.

Ber kommunene være grundig

KS-leder, Gunn Marit Helgesen, mener det er viktig at kommunene bruker den tida som er nødvendig før de bestemmer seg, og utreder grundig både fordeler og ulemper. Hun tror ikke alle kommunene blir ferdige før 1. juni.

Gunn Marit Helgesen

KS-leder Gunn Marit Helgesen ber kommunene ta den tid som trengs for å utrede kommunesammenslåing. Hun forstår om noen kommuner trenger lengre tid og ikke blir ferdig før 1. juni.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg har respekt for at noen trenger mer tid, sier KS-lederen.

Hun mener at det er viktig at innbyggerne i kommunene blir hørt enten det blir folkeavstemninger eller høringer de neste månedene.

Folkeavstemninger på samme dag

Nord-Trøndelag er ett av fylkene som kommer til å ha en fast dato for når det skal avvikles folkeavstemninger om kommunesammenslåinger.

23. mai kommer innbyggerne i Nord-Trøndelag til å gå til valgurnene og si sin mening om deres kommune bør bli slått sammen med andre. Forhåndsstemninga skal skje allerede fra 1. mai.

– 10 kommuner har så langt fattet vedtak om at det blir folkeavstemning i mai, sier daglig leder i KS i Midt-Norge, Marit Vold. Dette er kommunene Snåsa, Verran, Verdal, Levanger, Fosnes, Inderøy, Lierne, Meråker, Steinkjer og trolig Frosta.

Marit Voll, styreleder KS i Nord-Trøndelag

Styreleder i KS i Nord-Trøndelag, Marit Voll, sier det er viktig at innbyggerne blir hørt. 10 kommuner i Nord-Trøndelag har så langt bestemt at det blir folkeavstemninger 23. mai.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Vil at mange skal si sin mening

– Vi mener alle fylker bør ha en felles dato for folkeavstemning om kommunesammenslåinger. Da blir innbyggerne godt kjent med når de skal stemme og det er mye enklere om alle har den samme datoen for at flest mulig skal stemme, sier styreleder i KS i Nord-Trøndelag, Marit Voll.

– Det kan være klokt å ha en felles dato. Men dette må avgjøres lokalt, sier KS-leder, Gunn Marit Helgesen.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal