Hopp til innhold

Kronprinsen: – Ønsker dialog med søsteren min om titulering og næringsvirksomhet

Kronprins Haakon Magnus bekrefter at han følger med på debatten rundt prinsesse Märtha Louises foredragsturné.

Kronprins Haakon Magnus bekrefter at han følger med på debatten rundt prinsesse Märtha Louises foredragsturné.

Kronprins Haakon var i dag i Trondheim for å åpne en utstilling av middelalderske kirkeruiner og et moderne kontorfellesskap.

Søndag startet Märtha og kjæresten Durek Verrett turneen «The princess and the shaman» i København.

Prinsesse Märtha har fått kritikk for bruken av prinsessetittelen i promoteringen av turneen, som består av foredrag og sjamanistiske øvelser.

Fædrelandsvennen ba i forrige uke Märtha om å si fra seg prinsessetittelen, noe hun selv har avvist.

Kronprins Haakon uttalte seg tirsdag for første gang om søsterens næringsvirksomhet.

– Det er sånn at vi følger med på det som blir sagt og skrevet. Det vi ønsker er å ha en dialog med søsteren min, særlig om det som går på titulering og næringsvirksomhet, sier han til NRK.

Prinsessen startet foredraget i Stavanger mandag med å kritisere pressen.

– Kongehuset har et godt samarbeid med media. Pressen gjør en viktig jobb i det norske samfunnet, sier kronprinsen.

Märtha Louise og Durek Verrett ankom i bil til workshopen i København.

Märtha Louise og Durek Verrett ankom i bil til workshopen i København.

Solberg: – Kongen må selv vurdere

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke mene noe om prinsesse Märthas næringsvirksomhet, og sier det er opp til kongefamilien å vurdere bruken av prinsessetittelen.

Erna Solberg

Statsministeren trenger ikke å fortelle kongen noe som helst, sier Erna Solberg.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Jeg tenker at kongen selv må vurdere disse spørsmålene, og de har sagt at de følger med på hvordan utviklingen er og hvordan hun bruker prinsessenavnet, sier Solberg.

Solberg sier regjeringen ikke har vært i kontakt med kongehuset i forbindelse med turneen.

– Det er først og fremst kongefamilien som må gjøre vurderinger av dette. Statsministeren trenger ikke å fortelle kongen noe som helst, sier hun.

Solberg sier hun ikke vil «legge seg opp i» prinsessens valg.

– Jeg mener at dette får være de valgene hun gjør, og som kongen og kongefamilien får diskutere og bestemme. Jeg har ikke noen spesielle synspunkter på det. Så må prinsessen velge både næringsveien hun ønsker og de sakene hun ønsker å profilere.

– Nå er hun prinsesse, så det er en del av hennes tittel og arv. Så at folk ikke er spesielt glad i hennes næringsvirksomhet, der er nok det norske folk delt. Noen tror, andre tror ikke, og noen tror på ulike ting, sier Solberg.

Kong Harald svarer på spørsmål om prinsesse Märtha Louises nye kjæreste Durek Verrett.

Kong Harald svarer på spørsmål om prinsesse Märtha Louises nye kjæreste Durek Verrett.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han opplever at det er bred oppslutning rundt styreformen i Norge og jobben kongefamilien gjør, men er likevel kritisk til den kommersielle bruken av prinsessetittelen.

– Vi skal ha respekt for ytringsfrihet og trosfrihet i Norge, så vi må ha en høy terskel for å akseptere disse aktivitetene. Men det å bruke en prinsessetittel, som jo er en arvet tittel, til kommersielle formål der man tjener penger på tittelen, det er jeg skeptisk og kritisk til, sier Støre til NRK.

Slottet følger med

Slottet har varslet at de vil gå i dialog med prinsessen om bruk av den kongelige tittelen.

– Vi følger med på debatten og det som blir sagt, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av næringsvirksomheten hennes, skrev kommunikasjonssjef Guri Varpe til NRK i forrige uke.

Årsaken til at prinsesse Märtha ikke lenger tituleres som Hennes Kongelige Høyhet var nettopp å skape større avstand til kongehusets offisielle virksomhet.

– Denne avgjørelsen la til rette for at prinsessen kunne gå ut i arbeidslivet og drive egen næringsvirksomhet. Som følge av avgjørelsen har prinsessen fra 2002 ikke mottatt apanasje, og i langt mindre grad enn tidligere tatt på seg offisielle oppgaver på vegne av kongehuset. Avgjørelser rundt prinsessens næringsvirksomhet tar hun selv, sa Varpe.

NRK har ikke lykkes i å få ytterligere kommentarer fra Slottet tirsdag.