Hopp til innhold

KrF-topp krever nytt landsstyremøte etter VG-oppslag

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug i KrF krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter VGs oppslag om maktspillet i partiet. Hun får støtte fra flere.

Karin Bjørkhaug KrF

BER OM NYTT MØTE: Karin Bjørkhaug vil nå ta kontakt med partiledelsen og be om et ekstraordinært landsstyremøte slik at partiet kan gå gjennom hva som skjedde, og ikke skjedde, i ukene og dagene før det viktige retningsvalget i KrF.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bjørkhaug vil nå ta kontakt med partiledelsen og be om et ekstraordinært landsstyremøte slik at partiet kan gå gjennom hva som skjedde, og ikke skjedde, i ukene og dagene før det viktige retningsvalget i KrF.

– Er det som står i VG i hovedsak riktig, svekker det hele grunnlaget for vedtaket som ble gjort, sier Bjørkhaug til Adresseavisen.

Overfor NRK utdyper hun:

Jeg vet at jeg er på det tapende laget, men kjenner likevel at det svekker legitimitet til vedtaket som ble gjort.

Budsjettforhandlinger i Stortinget.

– EGET UTSPILL: Kjell Ingolf Ropstad avviser mandag at Høyre trakk i trådene før han kom med sitt abortutspill.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

VG skriver mandag at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad begynte å bruke argumentet om at det ville være mulig å endre abortloven dersom man gikk inn i et samarbeid med dagens regjering, etter et hemmelig møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyre-ledelsen 11. oktober.

– Det jeg reagerer mest på, er den rollen Høyre har fått lov til å spille når det gjelder valg av sak og reell politikk som tydelig har påvirket retningsvalget, sier Bjørkhaug til NRK.

Ti må kreve møte

Etter KrFs vedtekter må minst én fjerdedel av landsstyret kreve ekstraordinært landsstyremøte, for at det skal bli sendt ut innkalling. Minst ti av de 39 medlemmene i landsstyret må altså ønske et nytt møte før Bjørkhaug får det slik hun vil.

Det skal ha vakt sterke reaksjoner innad at Ropstad brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, ifølge VG. Til Adresseavisen sier Bjørkhaug at dette fremstår som regi fra Høyre og Ropstad, og at det er alvorlig hvis det stemmer.

– Det er en langt sterkere involvering fra andre parti enn det jeg og mange andre har tenkt. Det tegner ikke noe fint bilde av prosessen, sier Bjørkhaug til NRK.

Bjørkhaug sier at KrF-toppene må snakke sammen, få ting på bordet og avklare fakta.

Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad

MAKTSPILL: KrFs partileder Knut Arild Hareide (t.v.) gikk inn for å søke regjeringsmakt sammen med Arbeiderpartiet, men tapte kampen mot blant andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.h.). Det skal ha vakt sterke reaksjoner innad at Ropstad brøt interne, vedtatte spilleregler om ikke å blande inn andre partier i kampen om veivalget, ifølge VG.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Støtter Bjørkhaug

NRK har vært i kontakt med flere av sentralstyremedlemmene som ønsket å følge partileder Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

En av disse var Hilde Ekeberg fra Oppland, og hun støtter Bjørkhaug:

Hilde Ekeberg

KLOKT: – Jeg synes at det kan være klokt å kalle inn til ekstraordinært landsstyremøte fordi jeg har registrert mange skarpe reaksjoner på dette oppslaget, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg fra Oppland.

Foto: Elias Engvik

– Jeg synes at det kan være klokt å kalle inn til ekstraordinært landsstyremøte fordi jeg har registrert mange skarpe reaksjoner på dette oppslaget både på sosiale medier og ellers. Derfor kan det være lurt at de som et omtalt kan få en mulighet til å snakke til landsstyret og at det blir mulighet til å stille spørsmål, sier Ekeberg til NRK.

Landsstyret består av sentralstyret, stortingsgruppen og fylkeslederne.

Både Sogn og Fjordanes Beate Bondevik Lie og Hedmarks Oluf Maurud mener VG-oppslaget gir landsstyret behov for å samles.

– Nå trenger vi å snakke sammen og ikke via media, sier Lie.

– Det er på sin plass at landsstyret får vite hva som har skjedd av dem som er involvert slik at det ikke bare er via media, sier Maurud.

Fylkesleder i Akershus KrF, Arne Willy Dahl, går enda lenger. Han oppfordrer nå partiledelsen til å legge forhandlingene med Solberg-regjeringen på is.

– Jeg har liten tro på et nytt ekstraordinært landsmøte. Men jeg har en viss tro på at partiledelsen nå må ta en ny runde med seg selv om hvordan man skal bruke de fullmaktene som ble gitt. Nå må man ta et lite skritt tilbake, sier Dahl til Aftenposten.

Arne Willy Dahl fylkesleder Akershus
Foto: Siv Sandvik / NRK

Vil snakke med Ropstad

En annen av Hareides støttespillere i saken om retningsvalget var fylkesleder Dag Sele i Hordaland. Han vil foreløpig ikke si om han støtter et ekstraordinært landsmøte.

– Jeg synes opplysningene i VG er såpass overraskende opp mot hva Kjell Ingolf Ropstad tidligere har sagt, at jeg ønsker å snakke med ham om saken før jeg kommenterer mer, sier han til NRK.

Erik Næs, fylkesleder i Telemark, sier til NRK at han forstår at mange nå tar til orde for et nytt møte i landsstyret.

Slik saken er presentert i VG i dag, så framstår kontakten mellom nestlederne og Høyre mye tettere enn det jeg har fått inntrykk av tidligere gjennom den informasjonen jeg har fått, sier han og legger til at partiet ikke har råd til flere overraskelser nå.

Ber de som tapte se fremover

Slettes ikke alle på rød side støtter kravet om nytt landsstyremøte.

– Jeg ser ikke behov for det nå i dag. Det meste som kommer frem i VG-artikkelen var kjent fra før. Det blir sikkert et ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med budsjettforhandlingene, så da kan spørsmålet knyttet til dette være naturlige å ta i den sammenheng, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder Trøndelag.

Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold, sto på Ropstads side i kampen om KrFs retningsvalg. Han ser ingen grunn til å holde et nytt møte i landsstyret nå.

– Jeg kan forstå om folk er skuffet, og at det tar tid å lege de sårene. Men vi som har lederverv har et spesielt ansvar for å se fremover og ikke bakover.

Hareide åpen for nytt møte

Mandag formiddag møttes KrFs stortingsgruppe for å snakke om budsjettforhandlingene. Etter møtet var både Ropstad og Hareide opptatt av å avdramatisere opplysningene i VG.

Ropstad sier Hareide var informert om møtet med Solberg, noe Hareide også bekrefter.

Ifølge Hareide vurderer de nå kravet om nytt landsstyremøte, og sier det kan bli aktuelt å kalle inn til et telefonmøte.

NRK gjør oppmerksom på at reporter Eva Marie Bulais far Otto Strand er landsstyremedlem i KrF. Bulai har selv ingen bindinger til partiet.