Hopp til innhold

KrF påfører regjeringen nederlag: To kommuner slipper tvangssammenslåing

Kommunene Leka i Nord-Trøndelag og Bindal i Nordland får fortsette som selvstendige kommuner. – Dette viser at demokratiet fungerer, sier en jublende glad Leka-ordfører.

Flagget til topps i Leka

Leka og ordfører Per Helge Johansen (t.h.) har kjempet hardt mot at kommunen hans skal bli tvangssammenslått med Vikna og Nærøy i Nord-Trøndelag og Bindal i Nordland. I dag gikk flagget til topps.

Foto: Privat

KrF sier ja til at Leka og Bindal, som stortingsflertallet vedtok å tvangssammenslå med kommunene Vikna og Nærøy før valget, får fortsette alene.

Det var Aftenposten som først meldte om saken.

Dermed er det flertall i Stortinget for at de to småkommunene slipper å slå seg sammen.

– Nå sitter rådmannen i stolen ved siden av meg og gråter, forteller Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) til NRK.

Skulle slås sammen

Stortinget vedtok tvangssammenslåing av i alt 15 kommuner 8. juni i år. Regjeringen tvang opprinnelig Leka kommune i Nord-Trøndelag og Bindal på Helgeland i Nordland til å slå seg sammen med de nordtrønderske kommunene Vikna og Nærøy.

For nordlandskommunen Bindal ville ei sammenslåing bety bytte av fylke – til Trøndelag.

Når KrF nå mener at de to første må få fortsette som før, sikrer partiet flertall i Stortinget at akkurat disse småkommunene får muligheten til å be om reversering, skriver Aftenposten.

Stortinget besluttet 8. juni at i alt 15 kommuner skal tvinges til sammenslåing. Det var imidlertid bare Leka og Bindal som var sikre på at de ville be om reversering hvis de skulle få denne muligheten etter valget.

Bindal-ordfører Britt Helstad

Stortingsflertallet bestående av Høyre, Frp og Venstre vedtok før valget å slå nordlandskommunen Bindal sammen med de trønderske kommunene Nærøy, Vikna og Leka. Nå slipper ordfører Britt Helstad å se kommunen sin tvangssammenslått -og hun slipper at den må bytte fylke.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Resten står

Saken er aktualisert av et Sp-forslag som åpner for at tvangskommuner som ønsker reversering skulle få lov til det. Ap, SV og Rødt har tidligere gjort det klart at de vil støtte forslaget, og nå sørger altså KrF for flertall for omgjøring for to av i alt 15 kommuner som er omfattet av tvang.

Rent formelt må Leka og Bindal be om omgjøring av tvangsvedtaket og så må et flertall i stortingssalen si ja. Både Leka og Bindal har tidligere vært helt tydelige på at de vil be om reversering, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen åpner KrF også for at sammenslåingen av Sandnes og Forsand kan omgjøres – selv om dette ikke ble gjort ved tvang. Bakgrunnen er at det i Forsand er blitt politisk flertall mot den frivillige sammenslåingen i etterkant av stortingsvedtaket i juni.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gratulerer Bindal og Leka:

– Dette er en viktig prinsippseier. Det er ikke lenger flertall på Stortinget for å bruke tvang i kommunereformen. Regjeringens tvangstanker har nå fått et nådestøt, sier Vedum til NTB.

Torhild Bransdal

Kristelig Folkeparti og Torhild Bransdal påfører regjeringen nederlag når de nå stopper tvangssammenslåing av to kommuner.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Rettferdigheten seiret

– Det er helt fantastisk og herlig, det nytter nesten ikke å sette ord på det. Nå ringer Trygve Slagsvold Vedum og alle sammen, jeg klarer ikke å ta imot alle telefonene, sier Leka-ordfører Johansen.

Han har kjempet en hard kamp mot tvangssammenslåingen, og heiser flagget i Leka i dag.

– Vi ga ikke opp. Rettferdigheten seiret. Det viser seg at det norske demokratiet fungerer, og det er det fineste, sier ordføreren.

sammenslåing Ytre Namdal

NRK anbefaler