Hopp til innhold

Markerte motstand mot tvang med bunad i Stortinget

Som en symbolsk protest stilte Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad i Stortinget i dag i protest mot at hennes hjemkommune Bindal kan bli tvunget til Trøndelag. I dag kommer dommen for 14 små kommuner.

Torsdag 8. juni behandler Stortinget både endringer i kommunestrukturen og ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå.

DEBATT: Følg debatten i Stortinget fra klokka 10. Det er ventet at det blir svært tett når avstemningen starter i ettermiddag.

– Dette er på en måte min «siste» dag som nordlending, skriver Berg-Hansen i en SMS til NRK.

På Facebook tidligere i dag skrev Berg-Hansen at hun har gruet seg til denne dagen. Stortinget skal vedta både kommunereformen og nye regioner, og som eneste norske kommune, kan Bindal i dag blir tvangsflyttet til nytt fylke. Også ordføreren er opprørt.

– Selv om vi skulle havne i Trøndelag, kommer jeg alltid til å være nordlending, sier Bindal-ordfører Britt Helstad (Ap) til NRK.

Det er svært sjelden at en kommune i Norge bytter fylke – faktisk har det kun skjedd tre ganger siden krigen.

Lisbeth Berg-Hansen i nordlandsbunad

I BUNAD: Lisbeth Berg-Hansen stilte i bunad i protest mot at Bindal blir del av Trøndelag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Spennende votering

Høyre, Frp og Venstre går inn for at det i ti tilfeller skal brukes tvang, og det er 15 kommuner som risikerer å bli tvangssammenslått med naboen i disse prosessene.

Men flertallet på Stortinget er knapt. Bare to stemmer skal til for å velte kommunereformen, og ingenting er avgjort før siste stemme er talt.

– Det blir ulidelig spennende. Det er uro i Frp, og det er lov å håpe at flertallet skal vippe i vår favør. Undere har skjedd før, sier Helstad.

Bindal-ordfører Britt Helstad.

NEKTER: Britt Helstad nekter å kalle seg trønder, selv om kommunen hun leder kan bli tvangsflytta fra Nordland.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Du kan følge debatten fra klokka 10. Selve avstemninga er først ventet i ettermiddag.

Konsekvensene for mange kommuner og hele Norges-kartet kan bli store:

Troms og Nordland

Kommunene Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik på Senja skal slås sammen til en kommune, men Torsken er imot.

– Vi har ikke sansen for tvang, ikke i noen sammenheng, har Torsken-ordfører Fred Ove Flakstad tidligere sagt til NRK.

I Nordland risikerer også Tysfjord tvang, men de kan bli splittet mot sin vilje. En del blir slått sammen med Narvik og Ballangen, og resten med Hamarøy.

Trøndelag

ordføreren i Leka kommune

FRAFLYTTING: Leka-ordføreren frykter at kommunen vil slite om rådhuset forsvinner.

Foto: privat

I Trøndelag er det storkommunen i Ytre Namdal som har vært mest omstridt. I tillegg til Bindal som skal bytte fylke for å bli del av den nye kommunen, skal også Nærøy, Vikna og Leka inkluderes. Vikna og Leka stritter imot.

Leka-ordføreren frykter fraflytting når kommunen blir tvangssammenslått og den viktigste arbeidsplassen forsvinner.

– Det er et politisk spill. Men hvorfor skal de eksperimentere med de mest sårbare kommunene i Norge? Folk kommer til å flytte ut av regionen, så det er ingen gevinst å hente. Det vil bare bli dårlig naboskap av dette, mener ordfører Per Helge Johansen (Sp).

Også Ørland stritter imot å bli slått sammen med Bjugn.

Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal er det Haram som i dag kan bli tvangssammenslått. Kommunen bør bli en del av en storkommune sammen med Ålesund, Sandøy, Skodje og Ørskog, mener regjeringa.

Kommunen håper å få omgjort vedtaket til høsten, dersom det blir ja til tvang i dag.

– Om et flertall i Stortinget vedtar sammenslåing, så har dette verken rot i folket eller blant flertallet av de folkevalgte i Haram, sier Arnt Ove Tennfjord, som leder aksjonskomiteen mot tvangssammenslåing til NRK.

Sogn og Fjordane

Kommunene Sogndal, Leikanger og Balestrand ble slått sammen med tvang allerede 21. februar i år. Sogndal var den eneste som var positiv.

Til tross for tvangen ble de tre enige om kommunenavn og kommunesenter 23. mai i år.

Men i fylket kan også kommuner som har funnet sammen frivillig bli rammet om Stortinget går imot kommune- og regionreformen.

Forsand kommunestyre

STRID: Dette flertallet betydde ingenting. Kommunestyret i Forsand fikk ikke behandlet saken om utsetting av sammenslåingen med Sandnes.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Rogaland

Rogalendingene er i dag spesielt opptatt av sammenslåingen av Sandnes og Forsand, selv om dette formelt sett er en frivillig sammenslåing.

Bakgrunnen er at situasjonen i lille Forsand kommune er svært spent etter at ordføreren blokkerte flertallets ønske om et vedtak om å utsette sammenslåingen.

Kommune-ekspert Jan Fridthjof Bernt mener ordføreren kan ha brutt loven, men ordføreren avviser at han hadde rigget møtet.

Sørlandet

Lindesnes risikerer i dag å bli tvangssammenslått med Mandal og Marnardal. Det samme gjelder for Søgne, som kan bli del av en storkommune med Kristiansand og Songdalen.

Østfold og Akershus

På Østlandet er det tvangssammenslåinger både i Akershus og Østfold. På Romerike blir Skedsmo og Fet etter planen tvunget sammen med Dørum.

I Østfold er det Spydeberg som har vært motstandere av å måtte bli slått sammen med Eidsberg, Hobøl, Askim og Trøgstad.

Omstridt regionreform

Regionreformen skal også avgjøres i dag. Særlig i nord, der Troms og Finnmark skal slås sammen til én stor region, har motstanden vært stor.

Klara Jorvik

STORT: Klara Jorvik mener regionen Viken blir veldig stor.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Også på Østlandet, der regionen Viken kan bli svært stor, skaper reformen debatt. Viken vil få 1,2 millioner innbyggere og blir større enn Slovenia i utstrekning.

Klara Jorvik bor helt øst i Norge i Ski kommune. Hun syns det er langt til Hemsedal.

– Hemsedal. Det er jo nesten Vestlandet. Jeg har ikke noe imot dem, men jeg syns bare det er en kjempestor region, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ