Hopp til innhold

– Vi lever i et demokrati og da er ikke tvang tingen

Leka er den eneste øykommunen i Norge som foreslås tvangssammenslått. Lekværingene er bekymret for hva en eventuell sammenslåing vil gjøre med kommunen.

Tove Kvaløy

Tove Kvaløy flyttet til Leka i Nord-Trøndelag. Hun skjønner ikke hvorfor Leka skal tvangssammenslås med tre andre kommuner.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg skjønner det ikke. Det kan godt hende det er positivt for oss å slå sammen, men da er det greit å velge det selv, sier Tove Kvaløy.

Hun har valgt å flytte til Leka, og befinner seg nå yttersiden av kommunen, på Kvaløya. Leka er kåret til Norges geologiske nasjonalmonument, og på Kvaløya er fjellene rødgule.

– Folk som kommer hit og som ikke har vært her før, sier det ser ut et månelandskap, sier hun.

Leka er den eneste av ti øykommuner i Norge som foreslås tvangssammenslått av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Leka kan dermed bli en del av en ny storkommune i Ytre Namdal med Vikna, Nærøy og nordlandskommunen Bindal.

Lekværinger er bekymret for en eventuell tvangssammenslåing.

NRK tok turen til Leka for å prate med dem som bor der.

– Leka kan ikke sammenlignes med andre øykommuner

Innbyggerne er avhengig av ferje, og fra fastlandet tar det over en time i bil til Kolvereid og Rørvik i nabokommunene Nærøy og Vikna.

– Jeg vet ikke om tvang er riktig strategi. Det er et demokrati vi lever i, og da er ikke tvang tingen, sier skipper på Lekaferja, Martin Hamlandsø.

Store avstander gjør at kommuneledelsen i Leka har kjempet mot kommunesammenslåing, og de har fått støtte fra ti øykommuner i landet. Talsperson for øykommunene, Thore Hoppestad, forstår ikke bruken av tvang.

Thore Hoppestad

Talsperson for ti øykommuner som har signert et opprop til støtte for Leka, Thore Hoppestad, forstår ikke bruken av tvang i dette tilfellet.

Foto: NRK

– Venstre har sagt at de mener Leka er i en særstilling, men jeg har aldri skjønt hvorfor, sier han.

Venstres Andre Skjeldstad forsvarer bruken av tvang og at Leka er den eneste øykommunen som kan bli slått sammen med andre kommuner.

– Leka, med sine 580 innbyggere, er ingen sammenlignbar øykommune med for eksempel Utsira. Det tar cirka 15–20 minutter å komme ut på Leka, til Ytterøya tar det en halvtime til Levanger sentrum, sier Skjeldstad.

Han mener en sammenslåing vil gi innbyggerne bedre tjenester.

– Gode velferdstjenester, som vi mener innbyggerne på Leka også fortjener.

sammenslåing Ytre Namdal

22 tilflyttere i 2016

De siste fem årene har det vært en positiv utvikling i folketallet. I fjor flyttet 22 personer til Leka, som totalt har 584 innbyggere. En av dem som har flyttet tilbake til Leka, er Silje Hansen.

– Jeg er veldig skeptisk med tanke på om vi får beholde de tilbudene vi har i dag. Vi er avhengig av de arbeidsplassene vi har, og er redd for å miste dem, sier Silje Hansen.

Hun mener kommunen har gode tilbud som det er i dag.

– Vi har det veldig greit som vi har det. Vi klarer oss selv og er fornøyd, sier hun.

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil legge frem en proposisjon om kommunereformen før påske, og saken skal vedtas av Stortinget i juni.