Hopp til innhold

Rettssak vekker sterke minner fra raset

Rettssaken er i gang og 21 fastboende og hytteeiere krever mellom 25 og 30 millioner kroner i erstatning etter kvikkleireraset i Kattmarka i Namsos.

Tilhørere Kattmarka-rettssaken

FØLGER RETTSSAKEN: Tilhørere på plass for å følge rettssaken etter kvikkleireraset i Kattmarka i Namsos.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Kart Kattmarka

STORT RASOMRÅDE: 21 fastboende og hytteeiere krever erstatning.

Rettssaken startet i Namdal tingrett tirsdag og det er satt av ti dager til denne saken.

– Det er veldig godt å være i gang med rettssaken. Samtidig vekker det følelser å gå gjennom hendelsen fra seks år tilbake, sier Kjetil Kristensen, som er en av saksøkerne.

Arne Haugland og Anders Flakstad

KREVER MILLIONER I ERSTATNING: Advokat for beboere fra venstre Arne Haugland og Anders Blakstvedt, som er statens advokat.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Vil ha erstatning

Det er 21 beboere, hytteeiere og grunneier som krever mellom 25 og 30 millioner kroner i erstatning fra staten og Namsos kommune.

I retten tirsdag har advokat John Egil Bergem ført saken for 16 av de 21 saksøkerne i Kattmarka. De fleste av dem krever mindre beløp i erstatning. En av dem krever 10 millioner kroner i erstatning, fordi boligeieren ikke hadde forsikring.

Kvikkleireraset 13. mars 2009 tok med seg rundt ti hus og hytter, ødela en vei og mange eiendommer. Mye av dette er dekket gjennom forsikringsoppgjøret, men ikke alt.

Godtar ikke krav

Staten og kommunen er saksøkt etter raset, men de mener erstatningskravene er for store. Fastboende og hytteeiere er tilbudt 10 millioner kroner i erstatning.

Både Staten og Namsos kommune har tatt på seg ansvaret for raset, som ble utløst av en sprengning i forbindelse med veiarbeid.

– Jeg tror både stat og kommune er interessert i å få en riktig avgjørelse. Det handler om retteferdighet og rettferdighet kan av og til være å si nei, sier kommunens advokat, Ivar Hustad.

NRK følger rettssaken.

21 av de som ble rammet av raset i Kattmarka i Namsos har ikke kommet til enighet med myndighetene om erstatningskravet. Nesten seks år etter hendelsen, møtes partene nå i Namdal tingrett.

Siste fra Trøndelag