Krabbekoking

Hvordan er riktig avliving av krabbe. De lærer vi når våre matglade besøker Europas største anlegg for krabberensing på Hitra

Frode Arntsen ved Hitramat
Foto: Tron Soot Ryen / NRK

På Hitra ligger Nord-Europas største anlegg for rensing og bearbeiding av krabbe. Her lærer Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen rett behandling av ferske krabber av Frode Arntsen på Hitramat.

 - I dag er det om og gjøre å passe fingrene sine, ler radiokokk Inge Johnsen.

De to utsendte fra Smaken av Norge skal i dag lære hvordan man håndterer krabber med solide gripetak.

- Vi er størst i Europa og på en dag kan vi rense 100 000 taskekrabber, forteller Frode Arntsen på Hitramat.

Hissig krabbe

Arntsen forklarer forskjellen på hunnkrabbe og hankrabbe og hvordan man raskt og smertefritt avliver krabben ved å stikke en spiss kniv gjennom skjoldet på krabben.

- Oj, denne hannkrabben her forsøker å stikke av. Det er tøft å være kokk innimellom, sier Inge og gir krabben nådestøtet. Krabben sluttet øyeblikkelig å gjøre motstand.

- Den store krabben der bør nok kokes i saltet vann i 20-25 minutter, sier Arntsen.

Banke klør

- Det kan være en god idé når man starter å partere krabben, at man begynner med klørne. Vi har en god teknikk for å vippe ut huset. Vi holder krabben i begge hender, trykker med tommeltottene og pekefinger. Dette vipper mot en kant og vips et huset ute, sier Arntsen mens Tron og Inge beundrer teknikken.

Han deler huset i to slik at han får en snittflate. Så er det bare å begynne å pirke ut godsakene.

 Ikke pave

Det er mye pirk når man renser krabbe og Inge ser for seg at det blir god tid til både å skravle og nyte god drikke mens man får krabbekjøttet ut av skjellet.

- Det er god tid til å ha de artig når man spiser krabbe, sier Arntsen.

Det man ikke skal spise på krabben, er det som kalles paven.

Paven er området med øynene og følehorn, og Arntsen har selvfølgelig en teknikk som også fjerner det som ikke skal spises.

- Ta tak og bøy ned til du hører et knekk. Biten som løsner trekker du ut og alt som henger med da, skal du bare kaste, sier Arntsen.

 

Siste fra Trøndelag

Ukas første Midtnytt

Ukas første Midtnytt