NRK Meny
Normal

Har tapt millioner på silokollapsen

Daglig leder Glenn Håkon Bekkeli er veldig glad for at kalkovnen på Norfrakalk nå er igang igjen. For mens sikringsarbeidet på den havarerte siloen fremdeles pågår, har en mindre silo blitt klarert for fylling.

Kalksiloen

En mindre silo har blitt klarert, og dermed kan Norfrakalk igjen produsere brentkalk.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Da en av kalksiloene kollapset 7. september, ble all produksjon stanset på Norfrakalk i Verdal. Men lørdag kveld var det igjen fyr i kalkovnen.

– Vi har en litt mindre silo på siden av de tre store. En inspeksjon viste at denne ikke har tatt skade av rystelsene. Siloen har dessuten en annen konstruksjon enn de andre, så nå tar vi den i bruk, sier daglig leder ved Norfrakalk, Glenn Håkon Bekkeli til NRK.

Den lille siloen tar 700 tonn - mot de store siloenes 5.000 tonn - og kalken vil fortløpende fraktes til siloen på havna.

LES: Konstruksjonen var for svak

Tapt 2,5 millioner bare i omsetning

Daglig leder NorFraKalk

Daglig leder i Norfrakalk, Glenn Håkon Bekkeli.

Foto: Silje Kolaas/NRK

Foreløpig er produksjonen på rundt 80 prosent av det som er vanlig.

Hittil har Norfrakalk greid å erstatte leveranser til kundene sine med kalk fra andre fabrikker, men bedriften selv taper store penger.

– Hittil har vi tapt tilsvarende en ukes produksjon, i tillegg til skadene. Vi har vanligvis en omsetning på 10 millioner i måneden, så vi har tapt 2,5 millioner bare i omsetning, sier Bekkeli.

Han er uansett veldig glad for at de er i gang igjen, og for at det går fremover med sikringsarbeidet.

LES: Naboer er bekymret for beredskapen

Håper de andre siloene snart er klare

I helga har man fortsatt jobben med å sveise opp støttebjelker på den havarerte siloen, etter anvisning fra produsenten.

Det vil ennå ta tid før kalksiloen som kollapset kan tømmes.

– Tømmingen skal gjøres i samarbeid med politi, brannvesen og folk fra kommunen. Det er viktig for oss at det gjøres på en trygg måte, sa konsernsjef i Franzefoss Minerals, Sten Solum, i forrige uke.

– Vi driver også og produserer sikringsstolpene som skal monteres i de to siloene som er lik den som kollapset, sier Bekkeli.

Han kan ikke si når sikringsarbeidet er ferdig, men håper å komme igang på mandag, etter at eksterne aktører har gitt klarsignal på metoden de tenker å bruke.

En silo med 5000 tonn brentkalk kollapset på et industriområde i Verdal i Nord-Trøndelag.

Se dronebilder fra kalksiloen i Verdal.