Hopp til innhold

Konstruksjonen var for svak

Bjelkene innvendig i kalksiloen som kollapset i Verdal har ikke tålt belastningen. Det sier konstruktøren etter en befaring i dag.

Kalksiloen
Foto: Tariq Alisubh

Kalksilo Verdal

INNE I SILOEN: Det er 11 meter under taket i det nederste rommet i siloen. Dette har kollapset. Bildet viser siloen intakt, slik rommet er i de to andre siloene på området.

Foto: Norfrakalk

– Hele rommet har rast sammen og trykket ned søylene, sier konstruktør Lars Jonsson i det svenske selskapet Bulkteknik, som har bygd siloene i Verdal.

I dag fikk han se siloen innvendig for første gang siden kollapsen søndag.

Bjelkene innvendig har ikke tålt belastningen, men han vet ikke hvorfor eller hvordan dette kunne skje.

– Konstruksjonen har åpenbart ikke vært sterk nok. Vi skal nå finne ut om dette skyldes en plutselig økning i belastningen. Vi skal også undersøke om det er søylene som hele tiden har vært for dårlige eller om de har blitt dårligere i løpet av årene, sier Jonsson til NRK.

Dramatisk kollaps

Det var søndag morgen at en kalksilo inne på industriområdet Ørin i Verdal kollapset.

Hele området ble evakuert, og politiet i Nord-Trøndelag fikk hjelp av både brannvesenet, Sivilforsvaret og eksperter fra Norfrakalk.

Siloen inneholder 5000 tonn potensielt helsefarlig brentkalk, og en sikkerhetssone på 500 meter ble umiddelbart opprettet i frykt for at siloen skulle kollapse fullstendig.

Brent kalk virker etsende når det kommer i kontakt med væske, og kan skade pusteorganer, øyne og hud.

Se dronevideo over området her:

En silo med 5000 tonn brentkalk kollapset på et industriområde i Verdal i Nord-Trøndelag.

Skal forsterke søylene

Kalksiloen som falt sammen er stabil, og det skal ikke være fare for spredning av farlig kalkstøv.

Nå skal søylene forsterkes i alle de tre siloene i Verdal.

– Vi skal se på ulike alternativer. En løsning kan være å forsterke med flere søyler, eventuelt forsterke de som er der ved å fylle dem med betong. En kombinasjon av dette er også mulig, sier Jonsson.

Ifølge konstruktøren finnes det, i tillegg til de tre i Verdal, fem siloer som er konstruert på samme måte. Det er ingen flere i Norge, men noen i Sverige og Baltikum.

– Det kan bli aktuelt å forsterke også disse innvendig. Nå må vi finne svar for å forhindre at lignende ulykker skjer igjen, sier Jonsson.

Eksperthjelp

To teknisk ansvarlige fra Sverige er allerede i Verdal, og mer teknisk personell og folk med silokompetanse vil komme fra Sverige og Finland.

Ingen av siloene i Verdal vil være i bruk før alle er forsterket.

Siloen som kollapset har stått i sju år, og for konstruktøren er det ennå en gåte hvordan den kunne falle sammen.

– Vi har hatt hjelp av det vi mener er den beste ekspertisen på kontroll av beregninger og konstruksjoner, og det har aldri skjedd noe lignende tidligere. Dette hadde jeg ikke forestilt meg kunne skje, sier Jonsson.

– Betenkelig

Sten Solum, konsernsjef

Konsernsjef Sten Solum sier ingen av siloene blir brukt før de er forsterket.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Det hadde heller ikke Franzefoss Minerals, som sammen med Norkalk eier industribedriften Norfrakalk.

– Konstruksjonen skal være laget med gode sikkerhetsmarginer, så dette er derfor veldig betenkelig og alvorlig. Vi tar nå alle forholdsregler med tanke på styrken i de andre siloene, og skal sørge for at de også blir forsterket, sier konsernsjef Sten Solum til NRK.

På et informasjonsmøte mandag ble naboene til siloen orientert om situasjonen, men ikke alle ble beroliget.

Ordfører i Verdal, Bjørn Iversen, etterlyste mer detaljert informasjon til alle de som ikke kjenner kalkbransjen og eventuelle risikoer.

Flere av naboene stilte også spørsmål ved beredskapen om noe liknende skulle skje igjen.

Det kom også fram at det ikke foreligger beredskapsplaner for eventuelle silovelt.

I dag kommer Franzefoss Minerals med en beklagelse.

– Det vi beklager er at vi ikke har hatt en sikkerhetsinstruks i tilfelle silovelt, som forklarer hvordan de som oppholder seg nærmest anlegget til Norfrakalk i sin hverdag, skal forholde seg. Det er et scenario som har vært ansett som usannsynlig, skriver konsernsjef Sten Solum i en pressemelding.

Selskapet presisere at de har beredskapsplaner for kriseberedskap og varsling, og at disse ble fulgt da alarmen gikk fra klokken 10 søndag morgen.