NRK Meny
Normal

Ny kalksilo er endelig på plass i Verdal

Den nye siloen er konstruert annerledes enn den som kollapset for over et år siden, og alle involverte er letta over at jobben nå er fullført.

På Industriområdet i Verdal er en ny og sikrere kalksilo nå montert, etter kollapsen for vel ett år siden. Siloen er laget bare noen hundre meter unna, og ved nabobedriftene føler de seg igjen trygge:

Den nye kalksiloen er bygd på et annet konsept enn den som nesten falt sammen.

– Vi er glad for at siloen nå endelig er på plass. Det har tatt lang tid, men det har blitt gjort grundig arbeid, sier Sten Solum. Han er konsernsjef i Franzefoss Minerals som eier Norfrakalk i Verdal.

Det var i september i fjor at den gamle kalksiloen holdt på å kollapse helt. Nå har den nye silioen akkurat kommet på plass.

Sten Solum, styreleder NorFraKalk

Sten Solum er letta over å ha fått på plass den nye siloen.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Forrige helg ble hovedflyttinga gjort fra verkstedet til Lafopa Industrier til NorFraKalk sitt område på havna i Verdal. Søndag ble selve hovedløftet gjort for å få den plass. Vi er veldig fornøyd med at den står på riktig plass nå. Alt har gått veldig fint, forteller Solum.

Ny leverandør

Den gamle siloen som var laget av det svenske selskapet Bulkteknik, kollapset fordi bjelkene innvendig var for svake til å tåle belastningen. Det vil ikke skje igjen, betrygger prosjektleder Bjørn Frøseth i Lafopa Industrier, som har laget den nye konstruksjonen.

Bjørn Frøseth, styreleder Lafopa Industrier

Bjørn Frøseth er trygg på at den nye siloen er mer enn god nok.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Ut i fra alle beregninger som er gjort, så skal den være veldig bra. Det er 50 tonn mer stål i denne enn i den som havarerte. Den er også bygd på et litt annet konsept enn den forrige. Først og fremst er den bygd som en konvensjonell silo, der det er selve stålplatene som er bærende, sier Frøseth.

Naboene føler seg trygge

Det har vært en utfordrende tid for nabobedriftene etter at den forrige kalksiloen nesten klappet sammen. Nå føler de seg igjen trygge.

Vily Kvernmo, Norsk Gjenvinning

Villy Kvernmo i Norsk Gjenvinning føler seg igjen trygg nå som den nye siloen er på plass.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Vi tenker ikke noe særlig på det nå lenger. Det har ikke vært noe problem i ettertid, og endelig har de fått satt opp en ny silo. Den virker nok bra, så nå er alt fint, sier Villy Kvernmo i nabobedriften Norsk Gjenvinning.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25