NRK Meny
Normal

Tidligere ordfører i Trondheim oppfordret til vold mot voldtektsfrikjente

Anne Kathrine Slungård (H), tidligere ordfører i Trondheim, oppfordret på Facebook til vold mot de tre frikjente i voldtektssaken i Hemsedal.

Anne Kathrine Slungård

Anne Kathrine Slungård er tidligere ordfører i Trondheim, og nå vararepresentant for Sør-Trøndelag på Stortinget.

Foto: Ungt Entreprenørskap Norge

«Jeg blir fysisk syk av dette, rett og slett spyklein og frustrerende forbanna! Jeg håper inderlig at noen tar disse tre jævlene, rundbaner og kjølhaler, gjerne hver gang de viser seg offentlig», skrev den tidligere ordføreren i en offentlig Facebook-tråd under et avisinnlegg, ifølge Dagsavisen.

Utspillet kom i forbindelse med at tre menn nylig ble frikjent for gruppevoldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014.

– Står inne for at jeg ble sint og lei meg

Den tidligere ordføreren er i dag vararepresentant for Sør-Trøndelag på Stortinget. Hun sier at hun etter frifinnelsen av mennene «lot fingrene løpe i takt med engasjementet» på Facebook.

– Det beklager jeg veldig. Verken jeg eller noen andre bør skrive noe som kan bli oppfattet som oppfordring til vold, sier Slungård til NRK.

Den første delen av Facebook-statusen står hun fortsatt inne for.

– Jeg står inne for at jeg ble fryktelig sint, lei meg og redd når jeg leser at det er mulig å gå fri, sier Slungård til NRK.

– Debatten bør være om rettssystemet er bra nok

Mennene ble frikjent av mindretallet av dommerne i Borgarting lagmannsrett. Saken har vakt oppsikt og sterke reaksjoner. Slungård mener rettssystemet i Norge bør debatteres.

– Mennene er frikjent, så det er ikke det som er diskusjonen. Diskusjonen bør være om vi har et rettssystem som er godt nok, sier Slungård til NRK.

Er du redd for at kommentaren din skal påvirke din politiske karriere fremover?

– Det har jeg ikke tenkt over. Jeg har slettet innlegget nå, og er lei meg for at jeg skrev det jeg skrev. Jeg har ikke reflektert over om dette vil påvirke karrieren min, sier hun til NRK.

Vil anmelde alle trusler

Til Dagsavisen sier forsvareren til en av de frikjente mennene, Arne Seland, at han vil anmelde alle voldstrusler når han har skaffet seg oversikt. Også Slungård sin.

– At en representant for den lovgivende makten og tidligere ordfører i en av Norges største byer skriver noe slikt, viser at denne heksejakten er helt ute av styring. De er frikjent, men det er et poeng som ingen overhode er interessert i, sier Seland til Dagsavisen.

I en epost til Dagsavisen skriver parlamentarisk nestleder i Høyre, Nikolai Astrup, følgende:

– Jeg har stor forståelse for at denne saken engasjerer mange, men det er selvsagt ikke akseptabelt at politikere oppfordrer til borgervern, og det oppfatter jeg at Slungård er enig i.

Les også: – Rettssystemet er så sikkert som mulig

Tre menn som var tiltalt for å ha voldtatt en 18 år gammel jente i Hemsedal mars 2014, ble i Borgarting lagmannsrett frifunnet. Flertallet med tre fagdommere og en lekdommer ville ha mennene dømt, mens tre lekdommere avgjorde at mennene ble frifunnet. Dixi ressurssenter stiller seg tvilende til at lekdommere bør ha slik makt i voldtektssaker.

DAGSNYTT 18: NRK tok debatten onsdag kveld.