Hopp til innhold

Frikjent i retten – mottar trusler og henges ut i sosiale medier

To av de tre mennene som ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal, vurderer nå å gå til søksmål mot jenta etter at hun navnga dem på sosiale medier.

Borgarting lagmannsrett

Dommen fra Borgarting lagmannsrett viser at de tre fagdommerne og en meddommer mente de tre var skyldige, mens de tre andre meddommere mente de måtte frifinnes.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • «Spre disse navn så godt dere kan på nettet, lag et helvete for dem.»
  • «Denne synes jeg vi alle menn og kvinner skal dele, i sympati med Andrea Voldum.»
  • «Her er navn på de tre gjerningsmennene som dopet ned og voldtok ei 18 år gammel jente i Hemsedal, gjør din plikt, spre dette land og strand rundt!»
  • «Dette trengs å spres, og jeg mener at disse menneskene fortjener å svi, så jeg publiserer også navnene til voldtektsmennene.»
  • Det er også mennesker som går ut med navnene til de tre mennene, hvilken by de bor i og hvor de jobber.

Dette er et utvalg hatmeldinger som har blitt lagt ut torsdag etter at navnene på de tre mennene ble kjent i sosiale medier. Frifinnelsen har fremkalt sinne hos mange, og det gjenspeiles i innleggene fra dem som deler navnene videre.

Spredt i sosiale medier

Den fornærmede i saken, Andrea Voldum (21), var tydelig oppgitt etter at dommen fra Borgarting lagmannsrett ble kjent tirsdag, og valgte da å stå frem på sosiale medier.

«For at andre ikke skal oppleve det marerittet og den torturbehandlingen jeg ble utsatt for av disse, velger jeg å gå ut med navn,» skrev hun før hun navnga de tre mennene som var tiltalt i saken.

Etter at Andrea også sto frem med navn i media torsdag morgen har innlegget hennes med navnene spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

Andrea Voldum

Andrea Voldum (21) navnga de tre mennene som er frikjent for å ha voldtekt.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

– Blir behandlet som skyldig

Forsvareren til en av de tre mennene har nå rådet ham til å slette profilene sine på sosiale medier. To av forsvarerne opplyser også til NRK at deres klienter nå vurderer søksmål mot Andrea for krenkelse av privatlivets fred.

Advokat Elisabeth Myhre sier til NRK at de vurderer hvorvidt det er mulig å politianmelde dette, og om det er mulig å gå til sivilt søksmål.

Den juridiske siden er en del av dette, men må vi også gjøre en vurdering av totalbelastningen, sier Elisabeth Myhre til NRK.

Hun er forsvareren til en av de tre mennene og sier at offentliggjøringen av navnet hans og de påfølgende reaksjonene har vært en stor belastning.

– Det er klart dette er belastende for min klient. Han er en frifunnet mann som blir behandlet som om han er skyldig, sier Myhre.

– Dette er en sak som har mange sider som ikke har blitt presentert, verken av kvinnen eller hennes bistandsadvokat. Jeg skulle ønske at alle de som nå mener så mye om det faktisk var til stede i rettssalen og så hva som ble presentert.

Trusler

Advokat Arne Seland, som representerer en av de andre mennene, sier hans klient har mottatt en rekke trusler løpet av dagen, og at de vurderer å politianmelde hver enkel av disse.

Andrea Voldum er kjent med at mennene vurderer søksmål, men at hun ikke har rukket å ta stilling til det.

Faren hennes, Geir Voldum, sier de tar et eventuelt søksmål når det kommer.

– Det får vi ta når den tid eventuelt kommer, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger