Her får Miriam (8) vite at hun får snakke med lillesøster, Aurora (2)

Da åtte år gamle Miriam fra Malvik fikk ei lillesøster som ble født uten hørsel, ønsket hun å gå på kurs i tegnspråk, men det fikk hun ikke. Da skrev Miriam brev til Konge og regjering.

Miriam (8) var på vei hjem fra skolen da hun fikk gladmeldinga.

Her får Miriam vite at hun endelig skal få tegnspråkopplæring slik at hun kan kommunisere med søsteren sin.

To år gamle Aurora er født uten hørsel og bruker tegnspråk for å kommunisere med de rundt seg. Foreldrene hennes fikk tilbud om tegnspråkkurs, men det fikk ikke den åtte år gamle storesøsteren hennes, Miriam.

Kun barn i Sør-Øst-Norge får tilbud om kurs.

– Det er fryktelig urettferdig, men det handler ikke om det, det handler om at vi føler oss funksjonshemmet som familie når vi ikke kan ha et felles språk og Miriam havner utenfor, sa trebarnsmor, Brita Fladvad Nilsen, da NRK snakket med henne onsdag.

Åtteåringen skrev brev til Kongen

Brev fra Miriam

Dette brevet skrev Miriam til Statped, Kunnskapsdepartementet og Kongen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

I januar i år ble det satt i gang en underskriftskampanje i hele landet av søsken som ønsker å lære seg tegnspråk for å kunne snakke med brødre og søstre som er avhengige av det. Kampanjen som er drevet av Hørselshemmede barns organisasjon fikk 3000 underskrifter.

Dette inspirerte storesøster Miriam til å sende et brev til kunnskapsministeren, konge og Statped, det statlige organet for spesialopplæring.

– Jeg vil lære meg tegnspråk fordi jeg vil snakke med Aurora. Jeg ønsker meg det til bursdag, hanukka og jul. Det er en av de tingene jeg ønsker meg mest i verden, fortalte Miriam.

Familien fikk flere svar på henvendelsen, men svarene de fikk handlet om at det ikke finnes midler til å gi tegnspråkopplæring til søsken i resten av landet.

– Det er veldig urettferdig. Det er ikke bare de i Oslo som er viktig. De er ikke viktigst i hele Norge, fortalte Miriam.

Miriam og Aurora

Åtte år gamle Miriam viser frem svaret hun fikk fra Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen. Her er hun sammen med lillesøsteren, Aurora (2).

Foto: Jøte Toftaker / NRK

En drøm i oppfyllelse

Nå ser det imidlertid ut til at brevet fra Miriam og andre med hørselshemmede søsken, har nådd frem.

Kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, skriver i sitt brev til Miriam at han har bedt Statped om å se på hva de kan gjøre for at søsken av hørselshemmede skal få bedre muligheter til å lære seg tegnspråk.

 Lasse Arntsen, direktør i Statped Midt.

Lasse Arntsen, direktør i Statped Midt, er svært fornøyd med at Statped nå kan tilby tegnspråkkurs til søsken.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

– Statped skal lage en ny modell for deltidsopplæring i tegnspråk som skal være klar allerede fra skolestart til høsten, skriver Røe Isaksen.

I går fikk Statped bekreftet at de har fått ressurser til å etablere søskenopplæring i hele landet.

– Det betyr at allerede nå i høst så vil det være mulighet for søsken til å få tegnspråkopplæring, forteller Lasse Arntsen, direktør i Statped Midt.

Miriam blir hentet av pappa på skolen fredag ettermiddag. Hennes største ønske i livet er i ferd med å gå i oppfyllelse. Endelig skal hun få snakke med søsteren sin. Hun skal få lære seg tegnspråk.