Hopp til innhold
Info fra NRK

20 år med NRK Tegnspråk

Den var ingen selvfølge da den kom, de døve måtte kjempe en hard kamp for å få den, men 20 år etter er NRKs tegnspråkkanal blitt et forbilde for lignende kanaler verden over.

14. september 2000 gikk NRK Tegnspråk på lufta for første gang. En egen TV-kanal hvor tegnspråktolker fortløpende tolker det som sies.

14. september 2000 gikk NRK Tegnspråk på lufta for første gang. En egen TV-kanal hvor tegnspråktolker fortløpende tolker det som sies.

14. september 2000 gikk NRK Tegnspråk på lufta for første gang. En egen TV-kanal hvor tegnspråktolker fortløpende tolker det som sies.

Lisensaksjon måtte til

Norges Døveforbund måtte kjempe en hard kamp for at NRK skulle etablere kanalen og en lisensaksjon måtte til før kanalen ble opprettet.

I starten var det bare Barne-TV og Dagsrevyen som ble tegnspråktolket, i dag blir i hovedsak alt som sendes på NRK1 fra klokka 18.00 og utover alle dager tolket.

Bilde av Petter Noddeland. Han har svart skjorte på seg, og kort, blondt hår og lyst skjegg.

- NRK var tidlig ute og tegnspråkkanalen har blitt et forbilde for lignende kanaler verden over, sier generalsekretær Petter Noddeland i Norges Døveforbund.

Foto: Norges Døveforbund

- Føle seg som en del av samfunnet

I en gratulasjonshilsen til NRK påpeker generalsekretær Petter Noddeland i Norges Døveforbund verdien av en slik kanal.

- Det er en undervurdert verdi hos mange døve å kunne føle seg som en del av samfunnet, som en del av majoriteten. En slik følelse gir NRK Tegnspråk, sier Noddeland.

- Å ha en slik tegnspråkkanal både har vært og er fremdeles er et viktig språkpolitisk verktøy, fortsetter han.

Noddeland viser også til at NRKs tegnspråkkanal har vært et forbilde for lignende tv-kanaler verden over. – NRK har på dette området vært en pioner. Gratulerer med jubileet, sier generalsekretæren i Norges Døveforbund.

- Viktig for å nå og inkludere alle

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hilser tilbake til Norges Døveforbund og minner om den kampen de tok for at NRK skulle etablere en slik kanal.

- Norges Døveforbund startet en lisensaksjon hvor folk ble bedt om å sette lisenspengene inn på en egen konto inntil NRK etablerte en slik kanal, minner han om.

I dag virker det ganske så selvsagt at NRK har en slik kanal.

- NRK Tegnspråk er blitt et utrolig viktig hjelpemiddel for at NRK skal oppfylle sitt oppdrag og nå alle og inkludere alle i sitt tilbud, sier Eriksen.

Han trekker spesielt fram tolkene blant de mange som underveis har bidratt både redaksjonelt og teknologisk med å forme NRK Tegnspråk slik den fremstår i dag.

- Vi har hatt og har noen fantastiske, kompetente tolker, sier Eriksen og minner om at tolkene i 2018 fikk Språkrådets første tegnspråkpris.

Både som "vanlig" TV og via nett-TV

Siden 2017 har NRK Tegnspråk vært en del av det totale digitale TV-tilbudet til NRK og kanalen kan sees både som en «vanlig» TV-kanal via fjernkontrollen eller via nett på NRK TV. Som nett-TV kan man også velge å se kanalen i etterkant eller opptak av programmene.

Redaksjonsleder Ola Harder Fredriksen i NRK Tegnspråk og Tegnspråknytt er stolt både av sine ansatte og stolt over hvordan NRK gjør sitt tilbud tilgjengelig for alle.

- Det er på sin plass å takke alle ansatte og alle som har bidratt til at vi har NRK Tegnspråk slik kanalen fremstår i dag 20 år etter at den ble opprettet, sier redaksjonsleder Ola Harder Fredriksen.

Redaksjonsleder Ola Harder Fredriksen i NRK Tegnspråk og Tegnspråknytt t v og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Redaksjonsleder Ola Harder Fredriksen i NRK Tegnspråk og Tegnspråknytt t v og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen konstaterer at NRK Tegnspråk er blitt et viktig virkemiddel for at NRK skal kunne nå alle og inkludere alle med sitt tilbud.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK