Hopp til innhold

Her er tipsene du trenger til fjellturen

Skiturer hører med i påska, men snøskred, dårlig vær og uhell kan ramme selv de dyktigste skiløpere. Her får du tips fra NVE og Røde Kors om hvordan du skal sikre den gode påsketuren.

Skredekspertene Tor Olav Naalsund og Markus Landrø gir deg en kjapp innføring om hvordan du sjøl leser skredfare.

– Man bør alltid tenke seg om, og det beste rådet jeg kan gi er å holde seg unna skredterreng, det vil si terreng som er brattere enn 30 grader.

Det sier Markus Landrø, skredvarsler i NVE, til NRK. Mildværet har skapt hardpakka snø, som fryser om natta. Om det skulle komme nysnø oppå denne snøen, vil skredfaren bli stor. Skredfaren kan sjekkes på Varsom.no.

– Sånne snøforhold er kjempeskumle, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Senest onsdag før påske gikk tre større skred i Trollheimen, uten at noen ble tatt av skredene.

Se video øverst: Skredkurs på 90 sekunder

Blitt mer ekstreme

– De siste årene har vi blitt mer et topptur-folk, det er litt mer ekstremvarianter med randonee-ski og utfordrende turer. Når det først går dårlig, er det svært krevende redningsaksjoner, sier Fossen.

Marita Hoel Fossen

Marita Hoel Fossen i Røde Kors mener nordmenn generelt har blitt mer ekstreme i sin turvaner.

Foto: Røde kors

Hun understreker at det for det meste er dyktige skiløpere som begir seg ut på slike turer, og at rene uhell er den vanligste grunnen til at Røde Kors må rykke ut. Likevel mener hun det er viktig å være bevisst på sitt eget nivå.

– Dette er den tida på året når mange nordmenn føler seg litt som Petter Northug eller Lars Monsen, så jeg tror noe av det viktigste er å være ærlig om egne ferdigheter.

Vær klar til å hjelpe

– Det er viktig å være i stand til å hjelpe seg selv og andre. Ta med en ekstra ullgenser, enten til deg eller andre, ekstra mat og drikke er også lurt. Ellers håper jeg at så mange som mulig følger de nye fjellvettreglene, sier Fossen.

Påsken er høysesong for Røde Kors, og bemanningen i Sør-Trøndelag er på topp.

– Vi ha et infosenter på Oppdal som er bemannet døgnet rundt. I tillegg har vi åtte bemannede hytter, og 11 korps som står klare til å rykke ut. Totalt har vi 50 mann på bemanning, og 400 som er klare til å rykke ut, sier Fossen.

Påskeberedskap 2016

Her er oversikten over Røde Kors' påskeberedskap.

Foto: Røde Kors/Adresseavisen