Hopp til innhold

Geitramssaft

Geitramssaft smaker mer enn du kan tro. Radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen er fortsatt i Klæbu . Og i dag blir selv kokken overrasket.

Smaken av Norge- geitramssaft
Foto: Norgesglasset / NRK

Anne Huitfeldt på Moen gård i Klæbu har geitramssaft som en av sine spesialiteter. Saften smaker mer enn man skulle tro, og radiokokk Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen blir overrasket.

1 liter vann , 1 liter sukker og 1 liter friske geiteramsblomster - da er du langt på vei mot deilig geiterams-saft!

Tron synes det høres merkelig ut med geitramssaft, men Anne Huitfeldt påstår at det smaker godt.

Hun bruker tørket geitrams, men det går også fint å bruke nyplukkede blomster.

- Det er bare å gå ut og plukke blomster, men pass på så du ikke plukker der det er sprøytet, som i veikanten, sier Anne.

Nok smak?

- Det vi lager nå er konsentrert saft som skal spes med vann i forholdet en til seks, så det blir seks liter saft av dette her. Som konserveringsmiddel brukes sitronsyre, sier Anne.

Radiokokk Inge er skeptisk til om det blir nok smak på saften. Han har fått ansvaret for å koke sammen blanding. Han koker vann og sukker sammen. Blomstene blit hatt i til slutt og Anne forklarer at det er ikke må koke lenge etter at blomstene er tatt i.

- Når alt er kokt opp og blomstene er tatt oppi, kan det stå og trekke i tre, fire dager. Deretter siler du blandingen gjennom et sileklede og så er saften ferdig, sier Anne.

Rødsprit

Anne forteller at det er få som klarer å gjette at det er geitramssaft de får i glasset.

- De fleste gjetter på tyttebær eller noe sånt, for det blir en veldg fin rosa farge på saften, sier hun.

Tron synes det ligner mest på rødsprit.

- Det er veldig godt å blande i litt sterkere séaker og bruke geitramssaften som apéritif, sier Anne.

- Ja, det er vel ikke uten grunn vi er i Trøndelag, ler Inge.