Full splittelse om kommunesammenslåing

Tre av fire kommuner skal sammenslås, hvis de borgerlige får det som de vil. Men det er lettere sagt enn gjort, for i disse kommunene er det full splid.

bjugn ørland

Ørland kommune og Bjugn kommune er svært uenige om en eventuell sammenslåing. Partene står langt unna hverandre.

Foto: Gøril Furu

Hallgeir Grøntvedt

Ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) i Ørland kommune.

Foto: Ørland kommune / NRK

Alle partiene på borgerlig side gikk til valg for å åpne for tvangssammenslåing av kommuner. Men først skal de aktuelle kommunene forsøke å gjøre det frivillig. Vil de ikke det, går fem av sju partier på Stortinget inn for at tvang kan være aktuelt.

Dette er rett og slett flaut, pinlig og barnslig.

Ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland

I Trøndelag er det blant annet aktuelt at kommunene Ørland og Bjugn skal sammenslås. Hele regionen vil oppleve stor vekst, når den nye kampflybasen kommer til regionen.

Men sammenslåingen har ikke vært en dans på roser. På mandag foreslo fylkesrådmannen en løsning han mente var spiselig for begge kommunene. Men på en pressekonferanse i dag avviste ordføreren i Bjugn flere av de sentrale forslagene.

Ordfører Arnfinn Astad (Ap) mener at motparten Ørland må godkjenne sju krav hvis de skal videreføre samtalene om sammenslåing.

– Administrasjonssenteret skal være i Bjugn, den nye kommunens navn må hete noe med Fosen og at Bjugns kommunevåpen videreføres. Vi er villig til å forhandle, men det er uakseptabelt for Bjugn å være med på en sammenslåing før noen av kravene er innfridd, sier ordføreren.

Flaut, pinlig og barnslig

Ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland kommune sier at motkravet fra Bjugn er flaut, pinlig og barnslig. Han kaller situasjonen håpløs.

– Motkravet er rett og slett direkte patetisk. Vi har kommet langt i denne prosessen, brukt mye penger og fått begge kommunestyrene til å vedta ting som går mot folkeavstemming, så kommer dette her. Nå ramler hele greia gjennom, sier Grøntvedt til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Kart Ørland Bjugn

Slik ser kommunene ut fra kartperspektivet.

Ordføreren understreker at han er svært opprørt over dagens uttaltelse fra ordføreren i Bjugn.

– De er ikke villig til å fire på noe som helst. Alt skal ligge i deres kommune, de ignorerer navneforslaget til styringsgruppa og de skal til og med videreføre sitt eget kommunevåpen. Jeg gir snart opp, sier ordføreren.

Også i 2009 forsøkte kommunene å slå seg sammen. Da ramlet forslag allerede før folket fikk sagt sin mening.

Les også: Slik blir Norge med 105 kommuner

Uenighet en selvfølge

Prosjektgruppens leder, som la frem forslaget som Bjugn nå avviser, foreslo at den nye kommunen skulle hete Austrått og ha administrasjonssenteret sitt på Brekstad.

– Det er uakseptabelt for Bjugn å være med på en sammenslåing før kravene er innfridd.

Arnfinn Astad

På spørsmål om han oppnådde enighet om dette mellom de to kommunenes representanter, var svaret fra Odd Inge Mjøen:

– Nei, selvfølgelig ikke!

Les NRK-rapporten om kommunesammenslåing

Vil forhandle

Arnfinn Astad

Ordfører Arnfinn Astad i Bjugn kommune.

Foto: Bjugn kommune

Men ordføreren i Bjugn er også villig til å forhandle. Men da må det være som likemenn, mener ordføreren.

– Forslaget fra fylkesrådmannen var ikke noe som vi kan godta. Nå må de se på vårt forslag, så får vi forhandle videre, mener Astad.

– Tror du det blir en sammenslåing denne gangen?

– Det vet jeg ikke. Vi kan hvert fall ikke akseptere forslaget fra styringsgruppa, sier han.

Folk vil bli hørt

Men komplikasjonene stopper ikke her. Ifølge en undersøkelse presentert av avisen Fosna-Folket, vil 84 prosent av innbyggerne i begge kommunene ha en rådgivende folkeavstemming om sammenslåing. Hvis kommunestyrene går inn for det, hvor fristen er i desember, skal avstemmingen gjøres i februar.

Les også: Bjugn+Ørland=Sant?

Men forhandlingene kan ramle allerede før det blir en folkeavstemming, akkurat som i 2009. Nå skal partene diskutere innad før de tar en avgjørelse om det er verdt å gå videre i prosessen.