Fremgangen til Airbnb bekymrer internasjonal reiselivsbransje

Flere steder i verden prøver myndighetene å stoppe fremgangen til Airbnb. Mens i Norge feirer hotellbransjen nok et rekordår.

Dame som sitter i leilighet

LEIER UT LEILIGHETEN: Anne Merete Bekkevahr har siden 2011 brukt privat overnatting via Airbnb på sine reiser. Nå vil hun selv være med og bidra til det digitale reisesamfunnet, gjennom å leie ut stua og resten av leiligheten til folk som besøker Trondheim.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Myndighetene i storbyer som New York, Berlin, Barcelona og Amsterdam prøver å stoppe privat utleie via delingstjenester som Airbnb. Grunnen er at byområder tømmes for fastboende, mens privatpersoner og investorer gjør god butikk på korttidsutleie til turister.

– Driver opp prisene i boligmarkedet

Kristin Krohn Devold

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv

– Investorer kjøper opp titalls og hundretalls leiligheter, og de driver opp prisene i boligmarkedet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Hun har deltatt på årsmøtet til HOTREC, den europeiske paraplyorganisasjonen for hoteller, restauranter og kafeer. Der har konkurransen fra internasjonale utleieselskaper som ikke er villige til å betale skatt og rapportere til myndighetene vært hovedtema.

– Derfor sier mange byer stopp av byutviklingsgrunner. Mange har satt en makslengde på utleie per år til åtte eller tolv uker, sier Devold.

Airbnb Demonstration

FORBUDT MED KORTTIDSUTLEIE: Airbnb-demonstranter utenfor kontoret til New Yorks guvernør, Andrew Cuomo. Den 21. oktober sørget nemlig guvernøren for at det nå fremover blir ulovlig å leie ut leiligheter gjennom Airbnb for kortere tidsrom enn 30 dager i New York.

Foto: Frank Franklin II / Ap

7900 aktive utleiere i Norge

Airbnb er en nettjeneste der folk fra hele verden kan leie ut og bestille privat overnatting. I Norge har nettjenesten hatt en enorm fremgang de siste årene.

– Jeg leide ut til en dame fra Sør-Afrika tidligere i sommer. Det fungerte veldig bra, forteller Anne Merete Bekkevahr.

Hun har nettopp startet å leie ut sin leilighet i Trondheim, men har brukt Airbnb siden 2011.

– Jeg ønsker å være med og bidra. Det er enkelt og trygt. Og det er fint med en biinntekt, sier Bekkevahr.

Airbnb

Airbnb er en nettjeneste der brukere fra hele verden kan leie ut og bestille privat overnatting. Flere steder i verden prøver myndighetene å stoppe fremgangen til Airbnb.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Rekordsommer for norsk hotellbransje

Norske overnattingsbedrifter merker overraskende lite til fremgangen til Airbnb.

Direktør Stig Hillestad lover å forbedre tilretteleggingen for rullestolbrukere

Stig Hillestad i Visit Trondheim.

Foto: Rune Kjær Valberg

2015 var et rekordår, men 2016 ser enda bedre ut, opplyser NHO Reiseliv. Årets sommer har vært fantastisk for hotellene, viser tall fra SSB.

Bransjen forklarer oppgangen med en svak krone, og at den storslagne, norske naturen er blitt trendy for både nordmenn og utlendinger.

– I sommer hadde Trondheimsregionen størst vekst av storbyene i Norge, med første gang over 100 millioner målt i losji-omsetning i august, sier Stig Hillestad, reiselivsdirektør i Visit Trondheim.

Mann som går foran hus

LEIER UT MANGE ROM: Anders Estenstad i Trondheim er storfornøyd med å leie ut gjennom Airbnb. – Det beste med hele opplegget er at det er bygget opp på tillit og ekte referanser, sier Estenstad. Her er han på gården sin, foran en av flere bygninger med utleiedeler. Hans gjester er mellom 20 og 60 år, og de kommer fra hele verden. Estenstad leier også ut et helt hus i Montenegro gjennom Airbnb, og synes det fungerer helt utmerket.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Store mørketall på privat overnatting

– Airbnb er ikke rapporteringspliktig inn til SSB. Derfor er det dessverre mange mørketall. Men at flere nå benytter seg av privat overnatting enn tidligere er det ingen tvil om, sier Audun Pettersen, leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

NRK har kun fått tak i tall fra 2015, da vi kontaktet Airbnb for kommentarer (se faktaboks).

NHO Reiseliv tror Airbnb kommer til å ta en større del av overnattingsmarkedet i Norge hvis de får fortsette som i dag.

– Så lenge de kan konkurrere på ulike vilkår, uten ansvar for ansatte og uten samme offentlige pålegg, vil de ta kunder. Ingen hoteller er redd for konkurranse hvis konkurrentene rapporterer og sikrer skattebidrag til samfunnet, sier Kristin Krohn Devold.