Airbnb mot hotellene

Nærmere 400 personer leier ut rom gjennom Airbnb i Vestfold. Hotellene leier ut 2300 rom, men ser ikke på Airbnb som en konkurrent.

Rita Nordahl

HYGGELIG OPPLEVELSE: Rita Nordahl og hennes mann, Frank Øyvind Jomisko, har leid ut kjelleren i halvannet år. I løpet av denne perioden har de hatt gjester fra hele verden. – Det er snakk om et tillitsforhold å ha folk boende hjemme hos seg selv, men vi har bare gode opplevelser, sier Nordahl.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Det hender at vi får en flaske vin eller noe sånt, for vi gjør jo gjerne litt ekstra for gjestene våre, sier Rita Nordahl.

De som kommer til det norske idylliske hjemmet på Sem, får både to rom, kjellerstue, toalett, TV, sofa og et vaskerom utstyrt med dusj. I tilbudet inngår også selvbetjent frokost, og av og til, en gratis kjøretur til Vestfolds perler.

Alt dette for bare 480 kroner per natt.

– Det er så mange hyggelige mennesker der ute. De storkoser seg her og vi har det veldig hyggelig med dem også, sier Nordahl.

400 utleiere i Vestfold

Rita Nordahl og hennes mann, Frank Øyvind Jomisko, er ikke de eneste som deler denne oppfatningen av Airbnb. I skrivende stund er det omtrent 400 utleiere i Vestfold som leier ut enten rom, boenheter eller leiligheter.

Øyvind Hagen

FORBEDRINGER: Hotelldirektør ved Quality Hotel i Tønsberg, Øyvind Hagen, sier at det er enkelte områder ved Airbnb som hotellene bør lære noe av.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

De store hotellgigantene slik som Thon Hotels og hotellkjeden Nordic Choice Hotels har flere hoteller i Vestfold, men ser ikke på Airbnb som en direkte konkurrent.

– Så langt tror jeg ikke at Airbnb kan tilskrives å ha tatt noen gjester fra oss, sier hotelldirektør ved Quality Hotel i Tønsberg, Øyvind Hagen.

En undersøkelse fra 2014, utført i London og Edinburgh, viser at en typisk utleier leier ut 33 netter per år.

Direkte overført til Vestfold, vil Airbnb anslagsvis stå for 13 200 overnattingsdøgn i året. Hotellbransjen i fylket hadde for øvrig 534 724 overnattinger i fjor, ifølge tall fra SSB.

LES OGSÅ: Frykter Airbnb tar boliger fra studenter

– Bra med konkurranse

Hagen er positiv til Airbnb, fordi det lokker flere gjester til regionen, men understreker at det er viktig at de som driver med Airbnb har spilleregler og betaler sin skatt.

I forrige uke ble det klart at privatpersoner som driver korttidsutleie av rom og leiligheter må belage seg på å betale både moms og skatt dersom virksomheten har «et visst omfang» og «en viss varighet».

Men tror du det kommer til å bli større konkurranse i fremtiden og er det noe å frykte for hotellvirksomheten?

Nei, jeg tenker at Airbnb har kommet for å bli. Det er klart at det er en konkurranse, men konkurranse er sunt. Konkurranse skaper nye muligheter, sier Hagen og understreker at det vil skje mange forbedringer innen digitaliseringen i nærmeste fremtid.

LES OGSÅ: Leieboerforeningen vil begrense Airbnb-utleie

Å bo som en lokal

Tilbake på Sem sitter Rita Nordahl og Frank Øyvind Jomisko og nyter en kald drink i solveggen. Trafikken har vært stor siden de startet med å leie ut for halvannet år siden.

– Pengene vi får inn går til reising, og vi har nå selv vurdert å bo via Airbnb, smiler Nordahl.