Hopp til innhold

Fredsprisvinner kommer til Trondheim

Når studenter fra hele verden samles i Trondheim for Den internasjonale studentfestivalen, ISFiT, står blant annet en Nobels fredsprisvinner, en verdenskjent artist og en dragartist på programmet.

Shirin Ebadi

Dr. Shirin Ebadi var den første muslimske kvinnen som mottok Nobel fredspris. Hun fikk prisen for sitt arbeid for demokratiet og for menneskerettigheter.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

– Vi er ekstremt stolte over å kunne ta imot Nobels fredsprisvinner, Dr. Shirin Ebadi, sier ISFiT-president Kristine Bjartnes, i en pressemelding.

Dr. Shirin Ebadi fikk i 2003 fredsprisen for sitt arbeid for demokratiet og menneskerettigheter, og var med det den første muslimske kvinnen som mottok prisen.

– Vi ser frem til å kunne gi henne plass til å dele sin historie og fortelle om sitt arbeid for menneskerettigheter, og la dagens aktivister få snakke med henne om hvordan å oppnå like rettigheter og unngå diskriminering, sier Bjartnes.

Biru Baby

Samiske Biru Baby står på programmet under ISFiT 2017.

Foto: Privat

– Rom for å forstå diskriminering

Festivalen starter 9. februar og varer i ti dager. 450 personer deltar fra over hundre nasjoner, og på programmet står konserter, kunstutstillinger, debattmøter og scenekunst.

Festivalen arrangeres annethvert år, og årets tema er diskriminering. Bjartnes forteller at kulturprogrammet skal gi rom for å forstå hva diskriminering er.

– Vi ønsker å rom for å kunne lytte se, interagere, oppleve og lære gjennom ulike kulturelle uttrykk. Ofte kan det være lettere å forstå hva diskriminering dreier seg om gjennom å lytte til musikk eller se et fotografi.

Veronica Maggio og dragartist Latrice Royale

På programmet står blant annet kenyanske Sarabi og samiske Birbu Baby. Den 11. februar står dragartist Latrice Royale på scenen i Storsalen i Samfundet.

Veronica Maggio

16. februar står Veronica Maggio på scenen i Samfundet.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Dette blir en uforglemmelig kveld preget av glitter, glam, fengende musikk og gripende historier fra et liv preget av rus, fengsel og motgang, skriver ISFiT i pressemeldingen.

Svenske Veronica Maggio opptrer to ganger den 16. februar, hvor en av konsertene er åpen for alle aldre. ISFiT ønsker nemlig ikke bare å vise mangfoldet som finnes i kulturverden, men også mangfoldet i publikummet.

– Arrangementene er tilpasset de med særskilt behov, og blant annet tilbys det en kunstutstilling som er laget spesielt for synshemmede.